Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość mięsa królików rasy białej nowozelandzkiej pochodzącego z różnych elementów tuszki

Tytuł:
Jakość mięsa królików rasy białej nowozelandzkiej pochodzącego z różnych elementów tuszki
Meat quality of various carcass cuts obtained from New Zealand white rabbits
Autorzy:
Daszkiewicz, T.
Gugolek, A.
Janiszewski, P.
Chwastowska-Siwiecka, I.
Kubiak, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/826714.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Źródło:
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2011, 18, 3
1425-6959
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem przeprowadzonych badań było porównanie jakości mięsa pochodzącego z dwóch podstawowych elementów uzyskiwanych z podziału tuszki króliczej, tj. combra i części tylnej (udźca). Materiał doświadczalny stanowiły króliki rasy białej nowozelandzkiej (10 szt), pochodzące z fermy wielkotowarowej, poddane ubojowi w wieku 91 dni. Króliki do 90. dnia życia żywiono do woli pełnoporcjową mieszanką granulowaną z dodatkiem kokcydiostatyku (robenidyna). Przeprowadzone badania potwierdziły znaczne walory odżywcze i dietetyczne mięsa królików (duża zawartość białka ogólnego i składników mineralnych oraz mała tłuszczu). Ponadto stwierdzono zróżnicowanie jakości mięsa uzyskanego z combra (m. longissimus lumborum) i części tylnej (mięso z udźca) tuszki królików rasy białej nowozelandzkiej. M. longissimus lumborum w porównaniu z mięsem z udźca zawierał więcej białka ogólnego oraz mniej tłuszczu, a jego barwa była jaśniejsza i charakteryzowała się większym udziałem barwy czerwonej oraz większym nasyceniem.

The objective of this study was to compare the quality of meat obtained from two primal cuts of rabbit carcass, i.e. the loin and the hind part (leg). The experimental materials comprised rabbits (10) of the New Zealand White breed, from a large commercial farm, slaughtered on the 91st day of their age. Until the 90th day, the animals were fed a complete pelleted diet supplemented with the coccidiostatic drug robenidine. The analysis performed confirmed the high nutritional values and dietetic properties of the rabbit meat (high content of total protein and minerals, low fat content). Moreover, it was found that the meat obtained from loin (m. longissimus lumborum) and from the hind part (leg) of rabbit carcass differed with respect to its quality attributes. In the m. longissimus lumborum, the content of total protein was higher and the fat content was lower compared to the leg meat, and the colour of m. longissimus lumborum was lighter with more red shades, its saturation was higher.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies