Określenie skali i przyczyn strat żywności w handlu detalicznym na przykładzie mleka i jego przetworów Determining scale and causes of food losses in trade exemplified by milk and its products
Celem pracy było oszacowanie wielkości i przyczyn strat żywności w handlu w kategorii produktów:
mleko oraz jego przetwory. Badanie ankietowe przeprowadzono w 117 obiektach handlowych z obszaru
województwa mazowieckiego (84 obiekty) oraz podkarpackiego (33 obiekty). Na podstawie uzyskanych
wyników stwierdzono, że największe ilościowe straty produktów mlecznych powstawały w sklepach
dyskontowych, następnie w dużych sklepach osiedlowych i małych supermarketach. Natomiast najczęstszą
przyczyną marnotrawstwa mleka i jego przetworów w handlu było przekroczenie terminu przydatności
do spożycia (78 % strat odnotowanych w badaniu). Jak wskazują badania własne i dane literaturowe,
eliminacja strat żywności w handlu wymagałaby opracownia procedur racjonalnego zagospodarowania
produktów wycofywanych ze sprzedaży. Jednym z możliwych sposobów odzysku żywności jest jej przekazywanie
do organizacji pozarządowych, zajmujących się redystrybucją do potrzebujących grup społecznych.
The objective of the research study was to determine the causes and to estimate the size of food losses
occurring in milk and its products in trade. The questionnaire survey was conducted in 117 shopping
centres located in the Mazovian (84 objects) and Podkarpacie Provinces (33 objects). Based at the results
obtained, it was found that the largest quantitative losses of dairy products occurred in the discount stores,
next, in the large local stores, and in the small supermarkets. The most common wastage cause of milk and
its products in trade was the exceeded shelf life (78 % of all the losses reported in the survey). Based on
the authors’ own research and reference data contained in Literature, it would be necessary, in order to
eliminate food losses in trade, to develop rational management procedures of foods withdrawn from sale.
One of the ways to recover foods is donating it to non-governmental organizations dealing with the redistribution
of excess food to the social groups, which need it.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00