Wpływ mycia skorupy na wybrane cechy jakości jaj kurzych w czasie przechowywania Effect of washing on selected quality traits of hen egg shells during storage
Celem pracy była ocena zmian wybranych cech jakości jaj kurzych po umyciu powierzchni skorupy
z uwzględnieniem czasu przechowywania. Materiał do badań stanowiły jaja pozyskane od niosek Hy-Line
Brown w 33. tygodniu ich życia. Ptaki utrzymywano w jednym budynku z dostępem do wybiegów. Jaja
rozdzielano na 2 grupy, po 540 sztuk, według kryterium czystości skorupy. Grupę I uznano za kontrolną,
jaja z grupy II myto w wodzie o temp. 30 °C w ciągu ok. 3 min. Wszystkie jaja, przechowywane w temp.
15 ÷ 18 ºC i wilg. 50 - 70 %, zważono w dniu zniesienia oraz w 7., 14., 21., 28. dniu. Każdorazowo ustalano
głębokość komory powietrznej. W 1. oraz 28. dniu z każdej grupy wybierano po 120 jaj do oceny
jakości ich treści. Oceniano cechy skorupy (wytrzymałość, masę, grubość, gęstość), białka (masę, wysokość,
pH) i żółtka (barwę, masę, pH). Większość analizowanych cech jaj zmieniała się podczas przechowywania.
Mycie skorupy jaj nie wpłynęło na ubytek ich masy w czasie przechowywania. Zabieg ten
różnicował wielkość komory powietrznej, grubość i wytrzymałość skorupy, a także nieznacznie masę
i udział żółtka oraz liczbę jednostek Haugha po 28 dniach. Uzyskane wyniki świadczą o tym, że zakaz
mycia jaj klasy A, uzasadniany obniżaniem się ich cech jakościowych, wydaje się być nieuzasadniony.
The objective of the research study was to assess the changes in selected quality traits of hen eggs after
washing their shells and with focus on the storage time. The research material consisted of eggs produced
by Hy-Line Brown laying hens during the 33rd week of their life. The birds were reared in one building
and had access to green runs. Based on the shell cleanness criterion, the eggs were divided into 2 groups of
540 eggs each. Group I was a control group, the eggs in Group II were washed in water of 300C for 3 min.
All the eggs, stored under a temperature of 15-18 ºC and a humidity of 50-70 %, were weighed on the day
of laying and, next, on the 7th, 14th, 21st, and 28th day. The depth of air in the storing place was determined
on the day when the eggs were weighed. On the 1st and the 28th day, 120 eggs were taken to assess the
quality of their content. The traits of egg shells were assessed (crushing strength, weight, thickness, density)
as were the traits of albumen (weight, height, pH) and yolk (colour, weight, pH). The majority of egg
traits analysed changed during storage. The washing of egg shells had no effect on the egg weight loss
during storage. The washing diversified the depth of air cell, the thickness and strength of shell, and,
slightly, the weight and content of yolk, as well as the number of Haugh units after 28 days. The results
obtained prove that the ban on washing eggs from Class A, substantiated by the drop in their quality traits,
seems to be unjustified.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00