Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fruit quality of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. ‘Duke’ depending on the method of cultivation

Tytuł:
Fruit quality of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. ‘Duke’ depending on the method of cultivation
Jakość owoców borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.) odmiany ‘Duke’ w zależności od sposobu uprawy
Autorzy:
Ochmian, I.
Kozos, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/82452.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Źródło:
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica; 2014, 31
2081-1284
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną. Płody rolne z gospodarstw ekologicznych są postrzegane jako produkty zdrowsze i zasobniejsze w substancje bioaktywne. W pracy określono wpływ sposobu uprawy krzewów borówki wysokiej odmiany ‘Duke’ (konwencjonalnej i ekologicznej) na jakość plonu: wielkość owoców, ich jędrność i skład chemiczny. Badania przeprowadzono w latach 2009–2011 w Pracowni Sadownictwa oraz w gospodarstwie produkcyjnym. Owoce z plantacji ekologicznej były większe, w plonie ogólnym było również więcej owoców dużych (> 12 mm). Owoce te były jednak mniej jędrne oraz charakteryzowały się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jagody zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się większą zawartością ekstraktu i azotanów. Niezależnie od sposobu uprawy owoce małe (< 12 mm) były bardziej jędrne (zarówno w osi wysokości, jak i średnicy) oraz zawierały więcej ekstraktu. Owoce małe oraz zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się również większą zawartością związków polifenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonowi. Owoce małe zawierały również więcej kwasu chlorogenowego.

An increase in ecological food is observed in Poland. Produce obtained from ecological farms is perceived as healthier and richer in bioactive substances. The study defines the influence of cultivation methods of high-bush blueberry, ‘Duke’ cultivar (conventional and ecological) on the yield quality; size of fruits, their firmness and chemical composition. The study was performed in the years 2009–2011 at the Pomiculture Department and a production farm. The fruits collected at an ecological plantation were larger, there were also more large fruits (> 12 mm) in the general yield. These fruits, however, were characterised by lower firmness and lower resistance to mechanical damage. Berries collected from bushes cultivated in a conventional manner were characterised by a higher content of extract and nitrates. Regardless of the cultivation method, small fruits (< 12 mm), were characterised by greater firmness, both along the height axis and the diameter and a higher extract content. Small fruits and fruits collected from conventionally cultivated bushes were also characterised by a higher content of polyphenolic compounds, especially anthocyanins and flavonols. Small fruits also contained more chlorogenic acid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies