Fruit quality of highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) cv. ‘Duke’ depending on the method of cultivation Jakość owoców borówki wysokiej (Vaccinium corymbosum L.) odmiany ‘Duke’ w zależności od sposobu uprawy
W Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów żywnością
ekologiczną. Płody rolne z gospodarstw ekologicznych są postrzegane jako produkty zdrowsze
i zasobniejsze w substancje bioaktywne. W pracy określono wpływ sposobu uprawy krzewów
borówki wysokiej odmiany ‘Duke’ (konwencjonalnej i ekologicznej) na jakość plonu: wielkość
owoców, ich jędrność i skład chemiczny. Badania przeprowadzono w latach 2009–2011 w Pracowni
Sadownictwa oraz w gospodarstwie produkcyjnym. Owoce z plantacji ekologicznej były większe,
w plonie ogólnym było również więcej owoców dużych (> 12 mm). Owoce te były jednak mniej
jędrne oraz charakteryzowały się mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jagody
zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się większą zawartością
ekstraktu i azotanów. Niezależnie od sposobu uprawy owoce małe (< 12 mm) były bardziej
jędrne (zarówno w osi wysokości, jak i średnicy) oraz zawierały więcej ekstraktu. Owoce małe
oraz zebrane z krzewów uprawianych konwencjonalnie charakteryzowały się również większą
zawartością związków polifenolowych, zwłaszcza antocyjanów i flawonowi. Owoce małe zawierały
również więcej kwasu chlorogenowego.
An increase in ecological food is observed in Poland. Produce obtained from
ecological farms is perceived as healthier and richer in bioactive substances. The study defines
the influence of cultivation methods of high-bush blueberry, ‘Duke’ cultivar (conventional and
ecological) on the yield quality; size of fruits, their firmness and chemical composition. The
study was performed in the years 2009–2011 at the Pomiculture Department and a production
farm. The fruits collected at an ecological plantation were larger, there were also more large
fruits (> 12 mm) in the general yield. These fruits, however, were characterised by lower
firmness and lower resistance to mechanical damage. Berries collected from bushes cultivated
in a conventional manner were characterised by a higher content of extract and nitrates.
Regardless of the cultivation method, small fruits (< 12 mm), were characterised by greater
firmness, both along the height axis and the diameter and a higher extract content. Small fruits
and fruits collected from conventionally cultivated bushes were also characterised by a higher
content of polyphenolic compounds, especially anthocyanins and flavonols. Small fruits also
contained more chlorogenic acid.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00