Applying the coagulation and reverse osmosis for water recovery from evaporative water Zastosowanie koagulacji i odwróconej osmozy do odzysku wody z wód wyparnych
Evaporative water from the concentration of
yeast slurry is a potential raw material for water
recovery. It is characterized by low pH (4.6–6.3),
increased turbidity (3.65–13.7 NTU), and high
content of total organic carbon (356–754 mg/L).
Its treatment in the volume coagulation process
using NaOH and coagulant PIX 111, was studied.
Water turbidity was lowered to a value below
1 NTU, but coagulation did not allow for the removal
of organic compounds. Coagulation was
effective at temperatures of 20 and 40°C. Pre-
-treatment of the feed water for RO included alkalization,
coagulation, sedimentation, and 5 μm
fine filtration (variant I), as well as single 5 μm
fine filtration (variant II as a blank). In variant I
the feed with improved properties was achieved.
Membrane filtration allowed for effective desalination
of evaporative water, 98 and 73% conductivity
retention was obtained, depending on the
method of the feed pre-treatment. The organic
compounds were removed less effi ciently, at 94
and 84%, respectively.
Wody wyparne z zatężania gęstwy
drożdżowej stanowią potencjalny surowiec do
odzysku wody. Charakteryzują się niskim odczynem
(pH 4.6–6.3), podwyższoną mętnością
(3.65–13.7 NTU) i dużą zawartością ogólnego
węgla organicznego (356–754 mg/L). Badano ich
oczyszczanie w procesie koagulacji objętościowej,
stosując NaOH oraz koagulant PIX 111. Obniżono
mętność wody do wartości poniżej 1 NTU,
jednak koagulacja nie pozwalała na usunięcie
związków organicznych. Koagulacja przebiegała
efektywnie w 20 i 40°C. Oczyszczanie wstępne
nadawy do RO obejmowało alkalizację, koagulację,
sedymentację i filtrację dokładną (wariant I)
oraz filtrację dokładną (wariant II jako blank). W
wariancie I otrzymano nadawę o lepszych właściwościach.
Filtracja membranowa pozwoliła na
skuteczne odsolenie wód wyparnych, uzyskano
98 i 73% retencję przewodności w zależności od
sposobu przygotowania nadawy. Związki organiczne
były usuwane z mniejszą efektywnością,
odpowiednio 94 i 84%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00