Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Applying the coagulation and reverse osmosis for water recovery from evaporative water

Tytuł:
Applying the coagulation and reverse osmosis for water recovery from evaporative water
Zastosowanie koagulacji i odwróconej osmozy do odzysku wody z wód wyparnych
Autorzy:
Michel, M.M.
Reczek, L.
Siwiec, T.
Rudnicki, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/81589.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Land Reclamation; 2014, 46, 4
0208-5771
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Evaporative water from the concentration of yeast slurry is a potential raw material for water recovery. It is characterized by low pH (4.6–6.3), increased turbidity (3.65–13.7 NTU), and high content of total organic carbon (356–754 mg/L). Its treatment in the volume coagulation process using NaOH and coagulant PIX 111, was studied. Water turbidity was lowered to a value below 1 NTU, but coagulation did not allow for the removal of organic compounds. Coagulation was effective at temperatures of 20 and 40°C. Pre- -treatment of the feed water for RO included alkalization, coagulation, sedimentation, and 5 μm fine filtration (variant I), as well as single 5 μm fine filtration (variant II as a blank). In variant I the feed with improved properties was achieved. Membrane filtration allowed for effective desalination of evaporative water, 98 and 73% conductivity retention was obtained, depending on the method of the feed pre-treatment. The organic compounds were removed less effi ciently, at 94 and 84%, respectively.

Wody wyparne z zatężania gęstwy drożdżowej stanowią potencjalny surowiec do odzysku wody. Charakteryzują się niskim odczynem (pH 4.6–6.3), podwyższoną mętnością (3.65–13.7 NTU) i dużą zawartością ogólnego węgla organicznego (356–754 mg/L). Badano ich oczyszczanie w procesie koagulacji objętościowej, stosując NaOH oraz koagulant PIX 111. Obniżono mętność wody do wartości poniżej 1 NTU, jednak koagulacja nie pozwalała na usunięcie związków organicznych. Koagulacja przebiegała efektywnie w 20 i 40°C. Oczyszczanie wstępne nadawy do RO obejmowało alkalizację, koagulację, sedymentację i filtrację dokładną (wariant I) oraz filtrację dokładną (wariant II jako blank). W wariancie I otrzymano nadawę o lepszych właściwościach. Filtracja membranowa pozwoliła na skuteczne odsolenie wód wyparnych, uzyskano 98 i 73% retencję przewodności w zależności od sposobu przygotowania nadawy. Związki organiczne były usuwane z mniejszą efektywnością, odpowiednio 94 i 84%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies