Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany zawartosci azotu ogolnego, azotanowego i amonowego w masie kompostow z komunalnego osadu sciekowego i wycierki ziemniaczanej podczas rozkladu

Tytuł:
Zmiany zawartosci azotu ogolnego, azotanowego i amonowego w masie kompostow z komunalnego osadu sciekowego i wycierki ziemniaczanej podczas rozkladu
Autorzy:
Krzywy-Gawronska, E
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/810261.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
azot ogolny
rozklad
osady sciekowe
kompost
kompost z osadu sciekowego i wycierki ziemniaczanej
osady komunalne
azot amonowy
kompostowanie
total nitrogen
degradation
sewage sludge
compost
sewage compost
municipal sewage sludge
ammonia nitrogen
composting
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2006, 513; 243-249
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W marcu 2002 r. sporządzono komposty z komunalnego osadu ściekowego i wycierki ziemniaczanej o następującym składzie rzeczowym w przeliczeniu na suchą masę: kompost A - wycierka ziemniaczana (35%), komunalny osad ściekowy (35%), słoma żytnia (30%); kompost B - wycierka ziemniaczana (35%), komunalny osad ściekowy (35%), trociny z drzew iglastych (30%); kompost C - wycierka ziemniaczana (70%), słoma żytnia (30%); kompost D - wycierka ziemniaczana (70%), trociny z drzew iglastych (30%); kompost E - komunalny osad ściekowy (70%), słoma żytnia (30%) oraz kompost F - komunalny osad ściekowy (70%), trociny z drzew iglastych (30%). Po 30, 60, 90,120 i 180 dniach od momentu założenia doświadczenia pobrano próbki masy kompostowej, w których oznaczono zawartość form: ogólnej, amonowej i azotanowej (V) azotu. Uzyskane rezultaty wskazują, że najwięcej azotu ogólnego, amonowego i azotanowego(V) zawierały komposty z 70-procentowym udziałem komunalnego osadu ściekowego, a najmniej komposty z 70-procentowym udziałem wycierki ziemniaczanej. W trakcie rozkładu masy kompostowej nastąpiły straty azotu ogólnego i amonowego. Natomiast zawartość azotu azotanowego(V) w masie kompostów wskazują na to, że może ona być stale w takiej samej ilości dostępna dla roślin.

In March 2002 the composts were prepared from municipal sewage sludge and potato pulp of the following composition in conversion to dry matter: compost A - potato pulp (35%), municipal sewage sludge (35%), rye straw (30%); compost B - potato pulp (35%), sewage sludge (35%), saw dust from coniferous trees (30%); compost C - potato pulp (70%), rye straw (30%); compost D - potato pulp (70%), saw dust from coniferous trees (30%), compost E - municipal sewage sludge (70%), rye straw (30%); compost F - sewage sludge (70%), saw dust from coniferous trees (30%). After 30, 60, 90, 120 and 180 days from the moment of setting up the experiment the samples of composted matter were taken and analyzed for amount of following nitrogen forms: total, ammonium and nitrate(V). Obtained results showed that the composts with 70% share of municipal sewage sludge contained the most of total, ammonium and nitrate(V) nitrogen. The least amount of all these nitrogen forms were found in composts with 70% share of potato pulp. During decomposition time there occured the losses of total and ammonium nitrogen. However, the amount of nitrate nitrogen(V) in compost mass was available for plants in the same quantity all the time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies