Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw chemicznych srodkow ochrony roslin na aktywnosc enzymatyczna bakterii glebowych

Tytuł:
Wplyw chemicznych srodkow ochrony roslin na aktywnosc enzymatyczna bakterii glebowych
Autorzy:
Przybulewska, K
Nowak, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/810130.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
bakterie glebowe
gleby
aktywnosc enzymatyczna
srodki ochrony roslin
pestycydy
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 501; 375-382
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu pestycydów na aktywność enzymatyczną wybranych bakterh glebowych. Określono wpływ pestycydów (Roundup Ultra 360 SL, Mospilan 20 SP oraz Miedzian 50 WP) w stężeniach 1, 10 ,100 i 1000 mg·dm⁻³. Wpływ ten zależał od rodzaju preparatu, jego dawki, szczepu bakterh i terminu analiz. Najsilniej działał fungicyd Miedzian 50 WP, następnie insektycyd Mospilan 20 SP a najsłabiej herbicyd Roundup Ultra 360 SL. Bakterie proteolityczne były najbardziej wrażliwe na zastosowane pestycydy, w następnej kolejności szczepy amylo- i lipolityczne. Mikroorganizmy, które charakteryzowały się największą aktywnością enzymatyczną okazały się jednocześnie najbardziej wrażliwe na zastosowane środki ochrony roślin.

Paper presented the results of studies upon the influence of pesticides on enzymatic activity of selected soil bacteria strains. Following pesticides were tested: Roundup Ultra 360 SL, Mospilan 20 SP, Miedzian 50 WP, at concentrations of 1, 10, 100 and 1000 mg·dm⁻³ Their influence depended on the preparation, its dose, bacterial strain and date of analysis. Miedzian 50 WP fungicide showed the strongest impact, next the Mospilan 20 SP insecticide; the lowest effect was observed at Roundup Ultra 360 SL herbicide. Proteolytic bacteria proved to be most sensitive pesticides applied to, then there were the amylolytic and lypolytic strains. Microorganisms characterized by the highest enzymatic activities appeared to be also most sensitive to applied plant protection chemicals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies