Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nowe metody oznaczania DAPA

Tytuł:
Nowe metody oznaczania DAPA
Autorzy:
Czauderna, M
Kowalczyk, J.
Kwiatkowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/810113.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
kwas 2,6-dwuaminopimelinowy
chromatografia cieczowa wysokosprawna
oznaczanie
metody
probki biologiczne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 462; 459-466
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Opracowano metody oznaczania kwasu 2,6-diaminopimelinowego (DAPA) przy użyciu zestawu HPLC (Waters) i kolumny z odwróconą fazą (Nova-Pak C18) poprzez elucję gradientową oraz detekcję UV przy 340 nm lub fluorescencyjną (wzbudzenie 229 nm, detekcja 470 nm). Po hydrolizie próbek DAPA przeprowadzano w pochodne przy użyciu o-ftaldialdehydu (OPA) w obecności 2-merkaptoetanolu (metoda 1) lub OPA w obecności etanotiolu (metoda 2) z ewentualnym usunięciem nadmiaru innych aminokwasów (metoda 3). Metodą 1 można rozdzielić poszczególe izomery DAPA. Na podstawie otrzymanych wyników można wnioskować, że metody 1 i 2 mogą być wystarczająco czułe i selektywne do oznaczania DAPA w bakteriach przy użyciu detekcji UV. Natomiast zastosowanie metody 3 z detekcją fluorescencyjną pozwala uzyskać zadowalające wyniki nawet przy bardzo niskich stężeniach DAPA.

The methods for 2,6-diaminopimelic acid (DAPA) determination were elaborated using HPLC (Waters) set and reversed-phase column (Nova-Pak C18) with gradient elution and UV detection at 340 nm or fluorescence detection (229 nm excitation and 470 nm detection). Samples were hydrolysed and DAPA was derivatised with o-phtaldialdehyde (OPA) in the presence of 2-mercaptoethanol (method 1) or in presence of ethanethiol (method 2) with eventual elimination of the excess of other amino acids (method 3). Using method 1 the DAPA isomers can be determined. It could be concluded that the methods 1 and 2 are satisfactory sensitive and selective for DAPA determination in bacterial material using UV detection while the determination of low DAPA concentration in digestive tract content needs the fluorescence detection.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies