Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw nawozenia mineralnego i mineralno-organicznego na sklad elementarny kwasow huminowych

Tytuł:
Wplyw nawozenia mineralnego i mineralno-organicznego na sklad elementarny kwasow huminowych
Autorzy:
Janowiak, J
Spychaj-Fabisiak, E.
Murawska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/810039.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
sklad chemiczny
gleby
nawozenie
obornik
kwasy huminowe
nawozenie organiczno-mineralne
nawozenie azotem
nawozenie mineralne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 484, 1; 225-230
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zagadnienie jakości materii organicznej jest szczególnie istotne w warunkach rolniczego użytkowania gleb lekkich. Na glebach tych obserwuje się proces zubożenia gleb w próchnicę. Badaniami objęto 8 próbek kwasów huminowych wyekstrahowanych z obiektów glebowych wieloletniego doświadczenia statycznego. Analiza składu pierwiastkowego badanych kwasów huminowych pozwala stwierdzić, że brak nawożenia (kontrola) i nawożenie wyłącznie mineralne spowodowało wzrost zawartości H i rozszerzenie wartości stosunku H : C w porównaniu do nawożenia mineralno-organicznego.

The problem of the organic matter quality is especially important in the case of light soil cultivation. These soils are characterized by decrease of organic matter content. The studies were performed on 8 humic acids samples extracted from the objects of the long-term static experiment. The elementary composition analysis of the studied humic acids indicates that the absence of fertilization (control) and only mineral fertilization caused an increase of H content and H : C ratio.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies