Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ ochrony i sposobu uprawy na produktywność i zdrowotność czterech odmian skrobiowych ziemniaka

Tytuł:
Wpływ ochrony i sposobu uprawy na produktywność i zdrowotność czterech odmian skrobiowych ziemniaka
Influence of chemical protection and method of cultivation on productivity and health of four starch potato cultivars
Autorzy:
Prosba-Bialczyk, U.
Matkowski, K.
Plaskowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809917.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W trzyletnich badaniach porównywano wpływ ochrony chemicznej na nasilenie Phytophthora infestans (Mont.) de Bary oraz na plonowanie ziemniaka, strukturę plonów, zawartość suchej masy, skrobi i mineralnych makroelementów w bulwach czterech odmian skrobiowych, Karlena, Panda, Meduza i Jantar, w uprawach czystych i w mieszaninie odmian. Stwierdzono, że uprawa ziemniaka w mieszaninie odmian ograniczała rozwój choroby i nie miała ujemnego wpływu na; wielkość plonu, jego strukturę oraz wydajność skrobi. Tempo szerzenia się zarazy ziemniaka na roślinach uprawianych w mieszaninie odmian było zbliżone do jej nasilenia w uprawach jednolicie odmianowych i zbliżone do odmian o podwyższonej odporności na ten czynnik chorobotwórczy. Czynnikiem ograniczającym rozwój zarazy ziemniaka jest ochrona roślin. Rośliny chronione cechują się wyższą zawartością i wydajnością skrobi niż rośliny niechronione.

In a three-year investigation the effect of chemical protection on the extent of Phytophthora infestans (Mont.) de Bary and on potato yielding, yield structure, contents of dry mass, starch and mineral macroelements in tubers of four starch potato cultivars (Karlena, Panda, Meduza and Jantar) was compared in pure stands and variety mixtures. It was found that potato cultivation in a variety mixture restricted the development of the disease and had no adverse effect on the size of yield, its structure and yield of starch. The speed of the disease spread on plants grown in variety mixtures was close to its intensity in pure stands and close to varieties of increased resistance to that pest. The factor that inhibits the development of the disease is plant protection. Protected plants exhibit higher yield of starch than unprotected ones.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies