Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka

Tytuł:
Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka
The influence of tillage methods, fertilization and plant protection levels on some qualitative characteristics of potato
Autorzy:
Kraska, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809568.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem prowadzonych badań było określenie wpływu dwóch sposobów uprawy roli - płużnego i bezorkowego oraz dwóch zróżnicowanych poziomów nawożenia i ochrony chemicznej - podstawowej i intensywnej na zawartość białka ogólnego, skrobi, suchej masy, witaminy C, związków fenolowych, cukrów redukujących i ogółem w bulwach jadalnej odmiany ziemniaka Ania uprawianej na glebie lekkiej. Badania polowe przeprowadzono w latach 1998-2000 na glebie bielicowej niecałkowitej, leżącej na podłożu marglistym o składzie granulometry- cznym piasku gliniastego lekkiego i mocnego. Gleba ta zaliczona jest do klasy bonitacyjnej IVb i kompleksu żytniego dobrego. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono na obiektach uprawy bez- orkowej istotnie większą zawartość fenoli, cukrów redukujących i sumy cukrów w bulwach ziemniaka aniżeli na obiektach płużnego sposobu uprawy roli. Jednocześnie intensyfikacja nawożenia i ochrony chemicznej roślin wpływała na zwiększenie w bulwach ziemniaka zawartości witaminy C, fenoli, cukrów redukujących i ogółem. Stwierdzono również istotne oddziaływanie warunków meteorologicznych poszczególnych sezonów wegetacyjnych na zmiany zawartości białka ogólnego, skrobi, witaminy C, fenoli oraz cukrów ogółem.

The purpose of this work was to determine the influence of conventional and ploughless tillage methods and two differentiated fertilization and plant protection levels upon the total protein content, starch content, dry matter content, vitamin C, phenol content, reducing and total sugar content in potato tubers cul- tivar Ania. The field research was carried out in the years 1997-2000 on the experimental farm Bezek near Chełm, a part of Agricultural University in Lublin. The experimental field was on light and sandy clay soil. This soil is numbered IVb valuation class and good rye complex. The phosphorus content in the soil was high, potassium medium, and magnessium low. Humus content was 1.2%. It was stated, that ploughless tillage significantly increased the phenol content, reducing and total sugar content in potato tubers as compared to conventional tillage. Simultaneously intensive fertilization and plant protection level increased the potato tuber content of vitamin C, phenols, reducing and total sugars. Weather conditions in wegetation seasons significantly influenced the changes in the contents of total protein, starch, vitamin C, phenols and sum of sugars.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies