Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza genetyczna efektów heterozji cech użytkowych mieszańców międzyliniowych żyta

Tytuł:
Analiza genetyczna efektów heterozji cech użytkowych mieszańców międzyliniowych żyta
Genetic analysis of heterosis effect of usefull traits in interlinear hybrids of rye
Geneticheskijj analiz ehffektov geterozisa poleznykh priznakov v mezhlinejjnykh gibridakh rzhi
Autorzy:
Kadlubiec, W.
Kaczmarek, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809484.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
heterozja
cechy uzytkowe
zyto
mieszance miedzyliniowe
wartosc kombinacyjna
doklosie
ziarna
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1989, 382
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Results of diallel crossing 7 inbred lines of rye are presented and effects of general and specific combining ability for terminal internode length, 1000 grain, weight and weight of grains per ear are estimated. Estimates of genetic variance components proved a significant share of additive and nonadditive gene effect forms for the terminal internode length and weight of grains per ear as well as additive gene effect for 1000 grain weight. Investigation results have proved that the lines used for crossing are genetically different and can be used for both breeding synthetic varieties and combinations with high weight of grains per ear.

Рассматриваются результаты диаллельного скрещивания 7 инбре- дных линий ржи и оцениваются эффекты общей и специфической комбинационной способности для длины последнего междоузля, веса 1000 зерен и веса зерен с колоса. Оценка генетических компонентов варианции показала существенное участие аддитивных и неаддитивных форм действия генов для длины последнего междоузля и веса зерен с колоса и аддитивное действие генов для 1000 зерен. Результаты исследований подтвердили предположение, что использованные линии в скрещивании были генетически неоднородными и могут использоваться как для создания синтетических сортов, так и комбинаций с высоким весом зерен с колоса.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies