Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość metali ciężkich w glebach uprawnych jako kryterium dopuszczające do prowadzenia produkcji metodami ekologicznymi

Tytuł:
Zawartość metali ciężkich w glebach uprawnych jako kryterium dopuszczające do prowadzenia produkcji metodami ekologicznymi
Autorzy:
Kiepas-Kokot, A.
Dziubak, M.
Swiatkowska, B.
Lysko, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809472.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 499
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gwarancją produkcji żywności ekologicznej jest nie tylko stosowanie się do zasad tej produkcji (opartej na płodozmianie, nawożeniu organicznym itp.), ale także jej prowadzenie w obszarze nie znajdującym się pod wypływem antropopresji. Jednym z kryteriów przekształcenia środowiska w wyniku działalności człowieka jest zawartość metali ciężkich w glebie. Celem niniejszej pracy była ocena poziomu zanieczyszczenia metalami ciężkimi gleb uprawnych należących do indywidualnych gospodarstw rolnych, 6 gospodarzy wsi Zaborsko, którzy zdeklarowali chęć zmiany sposobu prowadzenia produkcji na ekologiczny. Na podstawie uzyskanych wyników wykazano zróżnicowanie w koncentracji metali ciężkich między poszczególnymi gospodarstwami oraz oceniono jakość gleb tych gospodarstw w oparciu o zawartość naturalną, graniczną dla produkcji ekologicznej (z okresu przed wstąpieniem Polski do UE) oraz standard dla gleb użytków rolnych w zakresie koncentracji metali ciężkich (Zn, Cu, Ni, Cr, Pb, Cd, Hg). Gleby wchodzące w skład wszystkich badanych gospodarstw zawierały ilości metali ciężkich znacznie niższe niż określony dla tej kategorii gleb poziom tła (zawartości naturalnej), a tym samym spełniały kryteria określone dla gleb objętych produkcją rolną, także ekologiczną.

Agricultural menagment in uncontaminated area and suitable level of fertilization is a guarantee of safe organic food production. One of the most important criterion of environment transformation which can cause environment contamination is the heavy metal concentration level in soils. The aim of presented work was to estimate the heavy metal concentration level in cultivable soils belongs to individual agricultural farms (6 farmes from Zaborsko village). In all studied farms farmers declared their wish of changing the way of their production to organic cultivation. The resoults showed the differentiation in heavy metal concentration between individual farms. The quality of soils on farms in respect to natural concentration of heavy metals in Polish soils and to limit concentration of these elements in soils for organic cultivation (before Poland acces to UE) were also estimated. Also the standards value for agricultural soils in respect to heavy metals concentration. One can state, that the examinated soils on all studed farms showed a considerably

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies