Tytuł pozycji:
Wyciąg z grejpfruta w ochronie roślin ozdobnych przed mączniakiem prawdziwym
- Tytuł:
-
Wyciąg z grejpfruta w ochronie roślin ozdobnych przed mączniakiem prawdziwym
- Autorzy:
-
Wojdyla, A.T.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/809360.pdf
- Data publikacji:
-
2005
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2005, 504, 2
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W przeprowadzonych badaniach wyciąg z grejpfruta stosowano po wystąpieniu objawów mączniaka prawdziwego do opryskiwania roślin z częstotliwością co 7 dni.
W ochronie róż, uprawianych w tunelu foliowym, przed Sphaerotheca pannosa var. rosae po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu z grejpfruta w dawkach 330 oraz 660 µg·cm⁻³ wahała się od 77 do 92%. Po 4 tygodniach ochrony skuteczność zmniejszyła się i wynosiła odpowiednio 73 oraz 75%.
W ochronie chryzantemy, uprawianej w szklarni, przed Oidium chrysanthemi po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu grejpfruta w dawce 165 oraz 330 ( µg·cm⁻³ wahała się od 68 do 83%. Z kolei po 4 tygodniach skuteczność zwiększyła się i wynosiła odpowiednio 79 oraz 92%.
W ochronie gerbery, uprawianej w szklarni, przed Erysiphe polyphaga po 2 tygodniach ochrony skuteczność badanego środka w dawce 330 µg·cm⁻³ wynosiła 80%. Z kolei po 4 tygodniach zwiększyła się i wynosiła 94%.
W ochronie bratka, uprawianego w szklarni, przed Sphaerotheca hamuli po 2 tygodniach ochrony skuteczność wyciągu z grejpfruta w dawce 165 yiig cnr3 wynosiła około 94%. Natomiast po 4 tygodniach nieznacznie zmniejszyła się i wynosiła 90%.
W ochronie dębu, uprawianego w polu, przed Microsphaera alphitoides po 2 tygodniach ochrony skuteczność badanego środka w dawce 660 µg·cm⁻³ wynosiła 65%, a po 4 tygodniach wzrosła do 70%.
Badany środek nie był fitotoksyczny oraz nie pozostawiał osadu na roślinach.
In the conducted investigations grapefruit extract at the concentration of 165, 330 or 660 µg·cm⁻³ was used for spraying ornamental plants against powdery mildew, at weekly intervals.
In the control of Sphaerotheca pannosa var. rosae on roses cultivated in plastic tunnel after 2 weeks of experiment, the effectiveness of grapefruit extract at the concentration of 330 or 660 µg·cm⁻³ varied from 77 to 92%. After 4 weeks of protection, its effectiveness decreased and varied from 73 to 75%.
In the control of Oidium chrysanthemi on chrysanthemum cultivated in a greenhouse, after 2 weeks, the effectiveness of grapefruit extract at the concentration of 165 or 330 µg·cm⁻³ varied from 68 to 83%. After 4 weeks, the effectiveness of grapefruit extract increased and ranged from 79 to 92%.
In the control of Erysiphe polyphaga on gerbera cultivated in a greenhouse after 2 weeks of plant spraying, the effectiveness of tested product at the concentration of 330 µg·cm⁻³ was 80%. After 4 weeks its effectiveness increased up to 94%.
In the control of Sphaerotheca hamuli on pansy cultivated in a greenhouse, after 2 weeks of protection, the effectiveness of grapefruit extract at the concentration of 165 µg·cm⁻³ was about 94%. After 4 weeks its effectiveness decreased and it was 90%.
In the control of Microsphaera alphitoides on field growing oak, after 2 weeks of protection, the effectiveness of the tested product used at the concentration of 660 µg·cm⁻³ was 65%. After 4 weeks its effectiveness increased to 70%.
Grapefruit extract was not phytotoxic to protected plants and did not leave residues on the leaves.