Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zachwaszczenie lanu pszenicy jarej uprawianej po buraku cukrowym w zaleznosci od nawozenia organiczno-mineralnego

Tytuł:
Zachwaszczenie lanu pszenicy jarej uprawianej po buraku cukrowym w zaleznosci od nawozenia organiczno-mineralnego
Autorzy:
Waclawowicz, R
Parylak, D.
Sniady, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809285.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
pszenica jara
buraki cukrowe
chwasty
przedplony
nawozy organiczno-mineralne
nawozenie
zachwaszczenie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2003, 490; 265-273
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1998-2001 w dwuczynnikowym doświadczeniu polowym badano w jakim stopniu formy nawozów organicznych stosowane pod przedplon (obornik, wermikompost, międzyplon wraz z liśćmi buraczanymi) i zróżnicowane dawki nawożenia azotowego wpływają na zmiany zachwaszczenia łanu pszenicy jarej. Zastosowane pod burak cukrowy nawożenie organiczne wpłynęło na istotne zróżnicowanie zachwaszczenia pszenicy jarej, zarówno w fazie krzewienia, jak i w końcu wegetacji. Wiosną najwięcej chwastów zaobserwowano po przyoranym oborniku (94 szt.·m⁻²), a najmniej po wprowadzeniu pod przedplon wermikompostu (62 szt.·m⁻²). Na poletkach nawożonych tym nawozem liczebność chwastów była istotnie mniejsza o 33% niż na poletkach nawożonych jedynie nawozami mineralnymi. W terminie zbioru liczba i masa chwastów po przyoraniu obornika w stosunku do zachwaszczenia poletek nienawożonych substancją organiczną były większe odpowiednio o 13% i 24%. Najmniejszym zachwaszczeniem (8 szt.·m⁻²), podobnie jak w fazie krzewienia, odznaczała się pszenica uprawiana w stanowisku po wermikompoście. Intensyfikacji nawożenia N, niezależnie od rodzaju substancji organicznej wprowadzonej pod przedplon, towarzyszyło na ogół zmniejszanie obsady chwastów. Istotne ograniczenie liczby i masy chwastów nastąpiło już po zastosowaniu dawki 60 kg N·ha⁻¹. W żadnym terminie badań nie stwierdzono natomiast współdziałania obu czynników doświadczenia w kształtowaniu zachwaszczenia łanu pszenicy jarej.

During 1998-2001 a two-factorial experiment was conducted to study the effect of different forms of organic fertilizers applied before the forecrop (manure, vermicompost, catch crop + green manure from sugar beet leaves) and different mineral fertilizer rates on changes in weed infestation of spring wheat. Organic fertilizers applied before sugar beet significantly differentiated the weed infestation of spring wheat at tillering stage and at maturity. In spring, the most infested plots were noted after plowing down of manure (94 No.·m⁻²), and the least after the incorporation of vermicompost before the forecrop (62 No.·m⁻²). Number of weeds in plots after the application of vermicompost was significantly (33%) smaller than in plots with only mineral fertilization. At the maturity of wheat in plots that received manure the weed number and weed weight was greater as compared to plots without mineral fertilization by 13% and 24% respectively. Similarly as at the tillering stage, the least weed infestation (8 No.·m⁻²) was observed in treatment where wheat was grown after the application of vermicompost. The intensified N fertilization, decreased the weed number per unit area in most cases, regardless of the type of organic fertilizer applied before the forecrop. A significant reduction in the number and weight of weeds was observed just at the rate of 60 kg N·ha⁻¹. There was no interaction between treatments in the experiment as weed infestation of wheat is concerned.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies