Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mechanized lentil collection in Slovak

Tytuł:
Mechanized lentil collection in Slovak
Mechanizacja zbioru soczewicy w Slowacji
Autorzy:
Sosnowski, S
Lech, J
Rataj, V
Ponican, J
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809251.pdf
Data publikacji:
1993
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
straty
nasiona
zbior mechaniczny
soczewica
zbior
Slowacja
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1993, 399; 243-246
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of the study on seed losses in lentil occuring in mechanized multiphase graded collection. The harvest consist of four operations which caused different losses of lentil’s seeds. The minimal seed’s damage was obtained during threshing with a moisture content of 14.5 %.

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące strat nasion przy mechanicznym zbiorze soczewicy. Zbiór wykonywano czteroetapowo: koszenie (kosiarka Busahis), zgrabianie (zgrabiarka Lockwood 850), zbiór z rzędów (kombajn E-512 z podbieraczem), omłot (kombajn E-512). Straty nasion w poszczególnych etapach zbioru były zróżnicowane i wynosiły: koszenie - 4.7 %, zgrabianie 1.2 %, zbioru - 6.8 %, omłotu - 1.54 %. Minimalne uszkodzenia mechaniczne (1.6 %) uzyskano przy omłocie soczewicy o wilgotności nasion 14.5 %.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies