Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modelowanie procesow zachodzacych w warstwie ziemniakow podczas ich przechowywania

Tytuł:
Modelowanie procesow zachodzacych w warstwie ziemniakow podczas ich przechowywania
Autorzy:
Wachowicz, E
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/809101.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
badania modelowe
transpiracja
przechowywanie
wymiana masy
oddychanie
ziemniaki
wymiana ciepla
przechowalnictwo
procesy technologiczne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1997, 445; 293-300
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The following processes occur during potato storage in a storage facility: potato tuber breathing, transpiration, and quality changes (chemical composition changes). Additionally, an exchange of heat and mass between potatoes and the ambient air takes place within potato layer. The amount of process related mass loss and the quality of potatoes after storage depend on the intensity of these processes. This paper presents mathematical models of the above processes and partial empirical verification of the models.

W pracy omówiono modele matematyczne procesów: oddychania, transpiracji, zmian jakości bulw oraz wymiany ciepła i masy zachodzących w warstwie ziemniaków podczas ich przechowywania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies