Antybiotykooporność bakterii z rodzaju Lactobacillus pochodzących z żywności, jako kryterium stawiane probiotykom Antibiotic resistance to bacteria of Lactobacillus genus isolated from food, as a criterion for probiotic
Powszechne i niewłaściwe stosowanie antybiotyków wśród ludzi i zwierząt
oraz niestosowanie okresów karencji spowodowało zwiększenie liczby mikroorganizmów
patogennych opornych na działanie leków. Mimo że bakterie mlekowe posiadają status
GRAS, a proces fermentacji jest znany i stosowany od setek lat, pojawiły się doniesienia,
że LAB mogą być rezerwuarem genów antybiotykooporności i są w stanie przenosić je na
patogeny. Szczepy potencjalnie probiotyczne obligatoryjnie muszą zostać przebadane pod
kątem mechanizmów antybiotykooporności. Wśród lekooporności wyróżnia się oporność
wrodzoną oraz nabytą, przy czym ryzyko wiąże się z możliwością transferu oporności do
innych mikroorganizmów. Największą łatwością transferu u Lactobacillus cechują się geny
oporności na tetracyklinę, chloramfenikol i erytromycynę. Znamienne jest to, że bakterie
z rodzaju Lactobacillus są w stanie wytworzyć więcej niż jeden mechanizm oporności na
antybiotyki. Ocena bezpieczeństwa staje się zatem istotnym kryterium w badaniach szczepów
o cechach probiotycznych z punktu widzenia zastosowania jako kultur startowych
w żywności.
The widespread and inappropriate use of antibiotics in human and animal and
is not applicable grace periods resulted in an increase in the number of pathogenic microorganisms
resistant to drugs. Potentially probiotic strains obligatorily have to be tested for
antibiotic resistance mechanisms. Although lactic acid bacteria have GRAS status (Generally
Recognized as Safe) and the fermentation process is known and used for hundreds of
years, it has been found that lactic acid bacteria may be a reservoir of antibiotic resistance
genes and they are able to transfer them on pathogenic microorganisms. There are two
types of resistance: intrinsic and acquired. Intrinsic resistance is a feature of the natural
strain or species and do not pose a risk in the transfer characteristics of resistance to other bacteria. While acquired resistance arises in organisms which are initially sensitive to the
antibiotic, and are then resistant as a result of changes in their genome as a result of spontaneous
mutations or by acquiring from other bacteria resistant gene or genes determining the
resistance. Acquired resistance can be transferred horizontally between bacteria, through
the mechanisms of transformation, conjugation or transduction. Vertical gene transfer is
the inheritance of the offspring. The contribution of the various transfer mechanisms of
antibiotic resistance in bacteria transmission is not fully understood, but it is believed that
the conjugation is a key mechanism. Firstly, most of the resistance genes are located on
mobile DNA elements such as plasmids, transposons and integrons. Secondly conjugation
allows transfer of genes between different species of bacteria, while the transduction and
transformation of the relationship at the level of one strain. The tetracycline, chloramphenicol
and erythromycin resistance gene are the most often and easily transferable genes in
Lactobacillus. Resistance to the aminoglycoside antibiotics such as gentamicin, of bacteria
of the genus Lactobacillus is considered innate resistance, due to lack of transport. One of
the best known Lactobacillus resistance is vancomycin resistance, which is also classifi ed
as intrinsic. It is signifi cant that the bacteria of the genus Lactobacillus are able to produce
more than one mechanism of antibiotic resistance.
According to the WHO the problem of antibiotic resistance among bacteria may pose a risk
to public health. Safety assessment is important criterion in strains with probiotic characteristics,
from the point of view of use as food starter cultures.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00