W latach 2005 przeprowadzono doświadczenie wazonowe, w którym badano wpływ nawożenia dwoma nawozami wieloskładnikowymi (Polifoską 5 i Polimagiem S) na plon owoców pomidora i zawartość w nich azotanów(V). Dawki nawozów odpowiadały 0,5; 1,0; 1,5 i 2,0 g N na wazon. Nawożenie Polifoską 5 i Polimgiem S spowodowało zwiększenie plonu owoców pomidora odpowiednio o 196% i 129% w stosunku do obiektu kontrolnego i korzystnie wpłynęło na zawartość suchej masy w owocach pomidora, co wyrażało się większym relatywnym jej wzrostem niż plon świeżej masy. Zawartość azotanów(V) tak w suchej jak i świeżej masie owoców pomidora była większa w obiektach nawożonych Polifoską 5.
A pot experiment was carried out in 2005 aimed at determining the influence of two multicoponent fertilizers (Polifoska 5 and Polimag S) on the yield and nitrate content of tomato fruit. Doses of fertilizers corresponded to 0.5; 1.0; 1.5 and 2.0 g N per pot. Fertilization with Polifoska 5 and Polimag S resulted in an increased yield of tomato fruits by 196% and 129%, respectively, as compared to the control plants. It also favourably influenced the dry matter content in tomato fruits, what was reflected by its higher increase in comparison to the fresh matter yield. Nitrate content (V), in both, dry and fresh matter of tomato fruits, was higher in plants fertilized with Polifoska 5.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00