Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie morfologiczne i chemiczne cząbru górskiego (Satureja montana L.)

Tytuł:
Zróżnicowanie morfologiczne i chemiczne cząbru górskiego (Satureja montana L.)
Morphological and chemical variability of Satureja montana L.
Autorzy:
Roslon, W.
Osinska, E.
Pawelczak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/808043.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Porównano 7 populacji cząbru górskiego pod względem cech morfologicznych i składu chemicznego surowca. Różniły się one wysokością roślin, kształtem i barwą liści, barwą kwiatów oraz masą ziela. W zielu badanych populacji zawartość olejku eterycznego wynosiła od 0,1% do 2,5%. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości garbników i kwasów polifenolowych.

Seven populations of winter savory were compared in respect to morphological and chemical traits. The examined populations differed in plant height, shape and colour of leaves, colour of flowers and the biomass of herb as well. The content of essential oil ranged from 0.1% to 2.5%. The investigated populations did not differ in tannin and polyphenolic acid content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies