Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metodyka okreslania wartosci technologicznej i jakosci konsumpcyjnej ziemniaka

Tytuł:
Metodyka okreslania wartosci technologicznej i jakosci konsumpcyjnej ziemniaka
Autorzy:
Tajner-Czopek, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/808016.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wartosc technologiczna
ziemniaki
jakosc konsumpcyjna
metody oznaczania
technological value
potato
consumption value
determination method
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2006, 511, 1; 95-103
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Suitability of potatoes for different processing directions is depended on their technological value and for direct consumption - on consumption quality. Irrespective of the utilization direction (consumption, food and industrial processing) the potatoes should satisfy the basic requirements, (i.e. appearance, mineral impurity content, tuber size, ect.) and be characterized by proper chemical composition including adequate contents of dry matter, starch, reducing and total sugars, vitamin C, total protein content and possibly the lowest contents of antinutritive substances. Chemical composition of the potatoes may be analysed by using traditional as well as modern methods (used in special laboratories). Often and often also the potato processing plants are fitted with the modern measuring equipment which enables the use of exact and fast methods, and provides precise determination of the quality of raw potatoes and their final products.

O przydatności ziemniaków do zużytkowania w danym kierunku przetwarzania decyduje wartość technologiczna, natomiast o przydatności ziemniaków do bezpośredniej konsumpcji - jakość konsumpcyjna. Niezależnie od kierunku zużytkowania (konsumpcja, przetwórstwo spożywcze i przemysłowe) ziemniak powinien sprostać ogólnym wymaganiom, (tj. wygląd zewnętrzny, zawartość zanieczyszczeń mineralnych, wielkość bulw, itp.) oraz charakteryzować się odpowiednim składem chemicznym, np. zawartość suchej masy, skrobi, cukrów redukujących i ogółem, witaminy C, białka ogółem, niskiej zawartości substancji antyżywieniowych, itp. Analiza składu chemicznego ziemniaków może być przeprowadzona zarówno metodami tradycyjnymi jak i nowoczesnymi (stosowanymi w specjalistycznych laboratoriach). Coraz częściej także zakłady przetwórcze są wyposażone w nowoczesną aparaturę umożliwiającą zastosowanie metod dokładnych i szybkich, precyzyjnie określających jakość ziemniaków i wytworzonych z nich produktów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies