Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartość odżywcza związków azotowych niebiałkowych (NPN) z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej

Tytuł:
Wartość odżywcza związków azotowych niebiałkowych (NPN) z poekstrakcyjnej śruty rzepakowej
The nutritive value of NPN from rapeseed oil meal
Pitatel'naja cennost' azotnykh nebelkovykh soedinenijj (NPN) iz rapsovogo shrota
Autorzy:
Rogulski, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807913.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
zwiazki azotowe
zwiazki niebialkowe
azot niebialkowy
NPN
sruta rzepakowa
badania zywieniowe
Jablonna
doswiadczenia bilansowe
doswiadczenia wzrostowe
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1989, 360
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The NPN fractions ware isolated from the same bath of fat free rapeseed oil meal, toasted and untoasted, by means of 80% ethanol 80% EtOH with about 4% yield to total-N of this material. Basic chemical composition of fractions as well as detailed analysis of NPN uere defined. Estimation of the nutritive value of these fractions was carried out on rata of Wistar type and compared to soybean oil meal and products obtained after the rapeseed oil meal extractions of fat and nitrogen. All investigated indexes of nutritive value given here: N balance, body mass gain of animals and index of net protein ratio- NPR of these NPN fractions are comparatively low and all the lower the higher part about 4, 8, 10% of these fractions the diet. It is in opposite to obtained nutritive values after the NPN extraction of residue of these rapeseed meals and especially residue of untoasted rapeseed meal, which is characterized by high nutritive value in balance and growing experiment.

Фракции азотных небелковых соединений изолировали из рапсового шрота, нагреваемого и ненагреваемого, при помощи 80% этанола (80% EtOH) с около 4% продуктивностью по отношению к общему азоту шротa. Определяли их основой химический состав, а также проводили подробный анализ небелкового азота (NPN). Оценку питательной ценности этих фракции проводили на крысах Вистар сравнывая с соевым шротом и с другими продуктами полученными из рапсового шрота в результатe экстракции жира и азота. Все исследованные показатели питательной йенности (баланс азотa, приросты веса животных и показатель отложения белка нетто - NPR) фракции NPN являются сравнительно небольшие и тем меньше, чем больше участие (ок. 4, 8, 10%) этих фракции в диете, противоположно полученный после экстракции NPN особенно остаток ненагреваемого шрота характеризуется высокой питательной ценностью, так во время опыта балансового и ростового.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies