Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wprowadzenie

Tytuł:
Wprowadzenie
Autorzy:
Dubas, A
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807864.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
kukurydza
uprawa roslin
historia
wdrozenia do praktyki
prace badawcze
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1997, 450; 9-13
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The cultivation of maize in Poland until the end of sixties was limited to growing whole plants for silage only. It was based on the late varieties and primitive technical means of production. During next years the better yielding and earlier maturing hybrid cultivars of both, local and foreign breeding, became more and more available. Either, the supply and choice of modern machines and implements for maize cultivation and harvesting gradually increased, therefore, the cultivating methods were successively improved. Consequently, the maize production has been increasing, first of all for grain and for CAM silage. Considerable progress in maize production resulted from the practical implementation of advanced achievements of the Polish research centres as well as the fruitful cooperation with the foreign research institutions and some plant breeding and seeds producing firms. The present state of research on maize growing techniques and utilization of that crop by Polish agriculture and industry are to be presented on the conference. The directions of further research and the prospects for maize production in Poland in the coming years will be indicated, either.

Uprawa w Polsce kukurydzy do końca lat 60-tych ograniczała się wyłącznie do produkcji kiszonki z całych roślin. Oparta była na późnych odmianach i prymitywnych technicznych środkach produkcji. W dalszych latach na skutek dostępności plenniejszych i wcześniejszych odmian mieszańcowych hodowli krajowej i zagranicznej oraz stopniowego zwiększania asortymentu nowoczesnych maszyn i urządzeń do uprawy, pielęgnacji i zbioru oraz doskonalenia metod uprawy, produkcja kukurydzy zwiększała się i to przede wszystkim na ziarno i kiszonkę z kolb (CCM). Było to rezultatem wdrożenia do praktyki wyników prac badawczych polskich placówek naukowych oraz owocnej współpracy z zagranicznymi ośrodkami naukowymi i firmami hodowlano-nasiennymi. Na konferencji przedstawiony zostanie aktualny stan badań nad agrotechniką kukurydzy i wykorzystaniem jej plonów w polskim rolnictwie i przemyśle. Wyznaczone zostaną też kierunki dalszych prac badawczych oraz określone perspektywy produkcji kukurydzy w Polsce w dalszych latach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies