This paper aims at finding a simple method of determining a parameter, linking the deformation energy with impact velocity and extent (size) of damage, known as the resistance factor, and investigates its variation over the periods of harvest and storage. The resistance factor was found to be significantly influenced by the apple variety, date of the test and by method of storage. Apples of greater firmness were found to have higher values of resistance factor during harvest, this is valid for apple variety and the date of test. The resistance factor was found to undergo apparent rise during storage, probably as a result of the rise in viscosity and damping characteristics of the material.
Celem pracy było opracowanie prostej metody określania parametru zwanego wskaźnikiem odporności, łączącego energię odkształcenia, prędkość uderzenia oraz wielkość uszkodzenia. Wykonano stanowisko do badań udarowych. Masę wahadła i kąt uderzenia ustalono doświadczalnie, oddzielnie dla okresu zbioru (m = 0.445 kg, α = 70°) i przechowywania (m = 0.445 kg, α = 50°). W doświadczeniu zastosowano typowy wgłębnik dla prób przebijania o średnicy 7/16 cala. Stwierdzono istotny wpływ odmiany, terminu badań i sposobu przechowywania na wskaźnik odporności. W okresie zbioru u jabłek o wyższej jędrności miąższu, wystąpiły większe wartości wskaźnika, dotyczy to odmiany i terminu badań. W okresie przechowywania stwierdzono pozorny wzrost wskaźnika, będący prawdopodobnie wynikiem wzrostu własności lepkościowych i tłumiących materiału.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00