Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena aktywnosci biologicznej gleby po roslinach regenerujacych monokulture pszenzyta jarego

Tytuł:
Ocena aktywnosci biologicznej gleby po roslinach regenerujacych monokulture pszenzyta jarego
Autorzy:
Scigalska, B
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807684.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
pszenzyto jare
rosliny regenerujace
gleby
gorczyca
uprawa roslin
owies
monokultury
aktywnosc biologiczna
bobik
aktywnosc celulolityczna
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 501; 443-450
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania przeprowadzono w 2002 roku w Stacji Doświadczalnej Katedry Ogólnej Uprawy Roli i Roślin w Mydlnikach k. Krakowa. Oznaczano aktywność biologiczną gleby w obiektach po roślinach regenerujących krótkotrwałą monokulturę (4 lata) pszenżyta jarego. Aktywność biologiczną gleby oznaczono metodą sączków ilościowych [KUŹNIAR 1979]. Jest to metoda wskaźnikowa, określająca aktywność celulolityczną gleby wyrażoną w % rozkładu błonnika. Dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono na glebie kompleksu żytniego dobrego. Pierwszym czynnikiem była głębokość warstwy ornej (0-10, 10-20 i 20-30 cm). Drugim czynnikiem były rośliny testowe: bobik, owies, gorczyca biała i pszenżyto jare w 5-letniej monokulturze - przyjęte za obiekt kontrolny. Stwierdzono, że porównywane rośliny testowe istotnie różnicowały aktywność celulolityczną gleby w stosunku do wieloletniej monokultury pszenżyta jarego. Zanotowano największą aktywność celulolityczną w warstwie gleby 0-30 cm w wypadku obiektów z uprawą bobiku i gorczycy białej. Niższą aktywność celulolityczną obserwowano w obiektach z uprawą owsa i pszenżyta jarego. Wyniki badań wskazują na duży wpływ regenerujący gorczycy białej, co uwidoczniło się we wzroście zawartości azotu w glebie tych obiektów oraz mniejszym spadkiem węgla organicznego w stosunku do pozostałych obiektów doświadczenia.

Studies were conducted in 2002 at Mydliniki Experimental Station, near Kraków. Soil biological activity was tested on the objects after plants regenerating short (4 years) monoculture of spring triticale. Biological activity of soil was determined by quantitative filter method [KUŹNIAR 1979]. It is an indicative method, determining soil cellulolytic activity as percentage of cellulose decomposition. Two-factor field experiment was conducted on soil of good rye complex. The arable layer depth (0-10, 10-20 and 20-30 cm) was the first factor, and the test plants: faba bean, oats, white mustard and spring triticale in 5 year monoculture (control) constituted the second factor. It was found that compared test crops significantly diversified soil celluololytic activity in comparison with many- year monoculture of spring triticale. The highest celulolytic activity in soil layer 0-30 cm was found after growing white mustard and faba bean. Lower celluololytic activity was observed on the objects where oats and spring triticale were cultivated. The results of studies indicated a considerable regenerative effect of white mustard, what was visible in increased nitrogen concentrations and lower decrease of organic carbon in soil of these objects in relation to the other experimental objects.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies