Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwazania nad mozliwoscia ograniczenia wydatkow energii na produkcje zywca wieprzowego

Tytuł:
Rozwazania nad mozliwoscia ograniczenia wydatkow energii na produkcje zywca wieprzowego
Autorzy:
Podgorski, W
Lebiedowicz, W.
Siarkowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807603.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
chlewnie
zywiec wieprzowy
bilans cieplny
pomieszczenia inwentarskie
produkcja zwierzeca
tuczniki
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 424; 101-106
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podstawą rozważań było wykorzystanie energii cieplnej wytwarzanej przez tuczniki utrzymywane w temperaturach otoczenia zgodnych z zaleceniami CIGR i SFBIU do uzyskania odpowiednich warunków siedliskowych. Wykonane obliczenia wskazują na możliwość uzyskania optymalnych efektów produkcyjnych bez konieczności dogrzewania pomieszczeń.

Thе considerations were based on the amount of thermal energy emitted into the environment by porkers in technologically conditioned growth temperatures, advised by CIGR and SFBIU, as well as on features characterising the metabolism of porkers, such as oxygen consumption, amount of produced CO; and vapour. The data showed that it is possible to maintain the temperature of 20°С in the hog house, with the outside temperature drop to 3°C. Therefore, this is the boundary outdoor temperature for the proper development of thermal balance for piglets weighing up to-20 kg. For porkers, the optimum thermal conditions of 13°С can be obtained with the outside temperature decrease down to -20°C. The calculation carried out point to the possibility of obtaining optimal production effects in porkeries with no need of heating them, even during unfavourable external conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies