Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Regeneracja stanowiska po pszenicy ozimej dla jeczmienia jarego przez rosliny miedzyplonu scierniskowego

Tytuł:
Regeneracja stanowiska po pszenicy ozimej dla jeczmienia jarego przez rosliny miedzyplonu scierniskowego
Autorzy:
Jaskulski, D
Tomalak, S.
Rudnicki, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807547.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
miedzyplony scierniskowe
rosliny regenerujace
uprawa roslin
stanowisko
pszenica ozima
miedzyplony
zboza
nastepstwo roslin
jeczmien jary
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 470; 49-57
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania, których celem było określenie regenerującego wpływu międzyplonów ścierniskowych na wartość stanowiska po pszenicy ozimej dla jęczmienia jarego, przeprowadzono w latach 1994-1998. Doświadczenie polowe zakładano na glebie kompleksu pszennego dobrego w Przemystce k. Radziejowa Kujawskiego. Czynnikiem doświadczalnym była uprawa międzyplonu ścierniskowego, w którym wysiewano groch pastewny, łubin żółty, gorczycę białą, rzepak ozimy, facelię błękitną, słonecznik pastewny oraz żyto. Oddziaływanie poszczególnych roślin uprawianych w międzyplonie określono na podstawie różnicy plonów jęczmienia jarego, uzyskanych pod ich wpływem a plonem na obiekcie kontrolnym - uprawa jęczmienia jarego po pszenicy ozimej. Stwierdzono korzystny wpływ międzyplonów ścierniskowych na plonowanie jęczmienia jarego w stanowisku po pszenicy ozimej. Największy (15,7%) przyrost plonu jęczmienia wystąpił pod wpływem grochu pastewnego i był on spowodowany w 5,6% zwiększoną obsadą kłosów, w 9,0% większą liczbą ziaren w kłosie i w 1,1% wzrostem masy tysiąca ziaren. Skutkiem uprawy w międzyplonie ścierniskowym łubinu żółtego i żyta był plon jęczmienia jarego większy o 13,5% w porównaniu do obiektu kontrolnego. Oddziaływanie gorczycy białej i słonecznika pastewnego było niewielkie. Pod wpływem tych roślin plon jęczmienia był o 1,6 dt·ha⁻¹, tj. o 3,1% większy niż na obiekcie bez międzyplonów.

The objective of the studies carried out in 1994-1998 was to evaluate regeneration effects of catch crop plants on the quality of the stand after winter wheat for spring barley. Field experiment was conducted on good wheat soil complex at Przemystka, near Radziejów Kujawski. Cultivation of the catch crops, including sown fodder pea, yellow lupine, white mustard, winter rape, blue phacelia, fodder sunflower and rye, was the experimental factor. Effects of particular plants cultivated as intercrops were assessed on the basis of differences in spring barley yields obtained as a result of their influence and the control - cultivation of spring barley after winter wheat. A beneficial effect of catch crops on spring barley yields in the stand after winter wheat was observed. The highest (15.7%) increase of barley yield was obtained after fodder peas and it was caused at 5.6% by more dense ears, at 9% by a higher number of grains and at 1.1% by an increase of thousand grain weight. Cultivation of yellow lupine and rye as stubble intercrops resulted in higher (by 13.5%) yield of spring barley. The influence of white mustard and fodder sunflower was rather slight. Spring barley yielded by 1.6 dt·ha⁻¹, (3.1%) higher than the objects without intercrops.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies