Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena niektórych właściwości gleb oraz zawartości K, Na i Ca w jęczmieniu w północno-wschodniej części województwa katowickiego

Tytuł:
Ocena niektórych właściwości gleb oraz zawartości K, Na i Ca w jęczmieniu w północno-wschodniej części województwa katowickiego
Some soil properties and the contents of potassium, sodium and calcium in barley cultivated in some communes of Katowice province
Autorzy:
Jasiewicz, C.
Antonkiewicz, J.
Zemanek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807387.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 467, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badaniami objęto 104 próbki gleby i jęczmienia jarego zebrane w 4 gminach województwa katowickiego. W materiale roślinnym oznaczono zawartość potasu, sodu i wapnia, a w glebie zawartość potasu. Zawartość potasu w badanych glebach mieściła się w zakresie od 3,87 do 36,91 mg K₂O·100 g⁻¹ gleby. Zawartości potasu, sodu i wapnia w badanym jęczmieniu były zbliżone do wyników uzyskanych we wcześniejszych badaniach. Obliczone współczynniki korelacji wykazały zależność pomiędzy zawartością potasu w glebie a odczynem gleby, zawartością materii organicznej i pojemnością sorpcyjną gleby.

Investigation comprised 104 samples of soil and spring barley collected in 4 communes of Katowice province. Contents of potassium, sodium and calcium in plant material and content of potassium in of soil samples were determined. Potassium concentrations in examined soils ranged within 3.87-36.91 mg K₂O·100 g⁻¹ . The contents of potassium, sodium and calcium in investigated samples of spring barley were similar to the results obtained in earlier research. Calculated correlation coefficient show the dependence between potassium content in soil and soil reaction, content of organic matter and soil sorption capacity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies