Zastosowanie przyspieszonych testów przechowalniczych do oceny trwałości suszu buraka, marchwi i bazylii The application of acceleratedshelf-life tests to assessment of storage life of dried beetroot, carrot and basil
Celem pracy było zweryfi kowanie możliwości zastosowania przyspieszonych
testów przechowalniczych do przewidywania trwałości suszonych produktów spożywczych.
Suszoną bazylię, burak i marchew przechowywano w trzech wartościach temperatury:
25, 35 i 45°C. Czas przechowywania w temperaturze 35 i 45°C, odpowiadający
przechowywaniu suszy w 25°C przez 12 tygodni, został wyliczony na podstawie literaturowych
wartości energii aktywacji degradacji barwników. Weryfikację przeprowadzono,
określając zmiany zawartości chlorofili, betalain, karotenoidów oraz zmianę nasycenia
barwy podczas przechowywania suszy. Stwierdzono, że przyspieszone testy przechowalnicze
można zastosować do przewidywania trwałości na podstawie zawartości barwników
w przypadku suszu buraka i marchwi. Nie stwierdzono takiej możliwości w przypadku analizy
zawartości chlorofi li w suszonej bazylii. Analiza zmiany nasycenia barwy umożliwia
określenie trwałości bazylii, buraka i marchwi.
The aim of this study was to verify time of storage, calculated on the basis of
the energy activation of the pigments degradation, available in the scientific literature, to
predict the storage life of dried products Dried basil, beetroot and carrot were storage at
three levels of the temperature: 25, 35 and 45°C. The storage time at temperatures of 35 and
45°C, corresponding to the storage of dried products at 25°C for 12 weeks, was calculated
based on the literature values of the energy activation of the pigments degradation. The verifi
cation was carried out by determining changes in the content of chlorophylls, betalains,
carotenoids, and the chroma colour changes during storage of dried products. It turned out
that the accelerated storage tests can be used for shelf-life prediction based on the content
of pigments in the dried beetroot and carrot, while in the case of changes of chlorophyll
content in the dried basil the accelerated tests could not be used. Analysis of changes of
chroma value allowed to determine the shelf-life of basil, beetroot and carrot.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00