Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nawozenie a sklad chemiczny warzyw

Tytuł:
Nawozenie a sklad chemiczny warzyw
Autorzy:
Nurzynski, J
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/807190.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
sklad chemiczny
produkcja roslinna
metale ciezkie
nawozenie
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 466; 31-40
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stosowane nawozy wpływają na skład chemiczny gleby, powietrza, wody oraz roślin. Stąd też należy uwzględnić ekologiczne skutki wysiewanych nawozów, szczególnie zawierających większe ilości azotanów i metali ciężkich. Na zawartość azotanów w warzywach mają wpływ: dawka i forma nawozu azotowego, termin zbioru roślin, intensywność światła, sposób przechowywania warzyw, warunki redukcji azotanów w roślinach. Nawozy organiczne i mineralne w małym stopniu zwiększają zawartość metali ciężkich w glebie, za wyjątkiem nawozów fosforowych oraz odpadów z przemysłu i gospodarki komunalnej. Ekologiczne stosowanie nawozów jest również w pełni uzasadnione pod względem ekonomicznym.

Applied mineral fertilizers significantly influence the chemical composition of soil, air, water and plants. Therefore, the ecological effects of mineral fertilization should be taken into consideration, especially when the fertilizers are contaminated with higher quantities of nitrates and heavy metals. The dose and form of nitrogen fertilizer, time of crop harvest, light intensity, method of vegetable storage and conditions of nitrates reduction in the plants are the main factors considerably affecting nitrate contents in the vegetables. Mineral and organic fertilizers increase the content of heavy metals in soil in a small extent, except for the phosphates as well as the industrial and communal refuses. Ecological application rates of the fertilizers are also entirely economically justified.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies