Nephelometric analysis of the protein coagulation in green juice of lucerne Issledovanija koaguljacii soka iz ljucerny nefelometricheskim metodom Badania koagulacji soku z lucerny metodą nefelometryczną
В работе описаны исследования коагуляции в зеленом соку из люцерны при помощи нефелометра. Исследовались процессы коагуляции при pH натуральном и при pH, доведенном до 9,4, в диапазоне температур 20-85°С. Исследовательский материал получено во время сжима проб люцерны под соответствующей нагрузкой. Для выяснения проблематики коагуляции использовано методы статической физики. Полученные результаты указывают на изменчивость исследуемых признаков в зависимости от разных факторов.
W pracy zajęto się badaniami koagulacji w zielonym soku z lucerny, za pomocą nefelometru. Badano przebieg koagulacji przy pH naturalnym i przy pH doprowadzonym do 9,4 w zakresie temperatur 20-85°C. Materiał badawczy uzyskano w czasie ściskania próbek lucerny pod odpowiednim obciążeniem. Dla wyjaśnienia problematyki koagulacji wykorzystano metody fizyki statycznej. Uzyskane wyniki wskazują na zmienność badanych cech w zależności od różnych czynników.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00