Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zanieczyszczenia gleby kadmem na plonowanie i skład chemiczny marchwi

Tytuł:
Wpływ zanieczyszczenia gleby kadmem na plonowanie i skład chemiczny marchwi
Influence of soil pollution with cadmium on yield and chemical composition of the carrot
Autorzy:
Ciecko, Z.
Rzoska, R.
Rolka, E.
Harnisz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806785.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 471, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania oparto na doświadczeniu wazonowym z marchwią jadalną, które obejmowało trzy serie: 1) z nawożeniem NPK, 2) z nawożeniem NPK + obornik, 3) z nawożeniem NPK + wapno. W obrębie przyjętych serii porównywano cztery obiekty o różnym zanieczyszczeniu gleby kadmem. Zanieczyszczenie to wynosiło: 0, 8,5, 17,0 i 25,5 mg Cd·kg⁻¹ gleby. Zanieczyszczenie gleby kadmem obniżyło plon korzeni i naci marchwi w zakresie 10-12%. Zastosowanie obornika jak i wapna nie eliminowało negatywnego wpływu kadmu na wielkość plonu. Skażenie gleby kadmem doprowadziło do blisko 5-krotnego wzrostu zawartości tego pierwiastka w korzeniach i naci marchwi. Najwyższą zawartość kadmu w obu organach marchwi odnotowano przy średnim poziomie zanieczyszczenia gleby - wynoszącym 17 mg Cd·kg⁻¹ gleby. Dodatkowe nawożenie obornikiem, jak też wapnem, znacznie ograniczyło akumulacje kadmu w marchwi.

The study included a pot experiment with edible carrot. The experiment consistend of three tests series: 1) with NPK fertilization, 2) with NPK + farmyard manure fertilization, 3) with NPK fertilization + liming. Four objects of different cadmium contamination were compared in each series. The contamination rates were as follows: 0, 8.5, 17.0 and 25.5 mg Cd·kg⁻¹ soil. Soil contamination with cadmium depressed the yield of carrot roots and leaves by 10 to 12%. Fertilization with farmyard manure or liming did not eliminate the negative influence of cadmium on the volume of yield. As a result of cadmium contamination of soil, the cadmium content in roots and leaves of carrots increased nearly 5-fold. The highest cadmium content in both parts of the crop was observed at the medium level of soil contamination, i.e. 17 mg Cd·kg⁻¹ soil. Farmyard manure fertilization and liming reduced considerably the accumulation of cadmium in carrot.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies