Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany w zawartości węgowodanów i kwasu askorbinowego w rzodkiewce wywołane stresem glinowym

Tytuł:
Zmiany w zawartości węgowodanów i kwasu askorbinowego w rzodkiewce wywołane stresem glinowym
Changes in carbohydrate and ascorbic acid contents in radish induced by aluminium stress
Autorzy:
Michalek, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806640.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 456
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The objective of the research was to examine an effect of Al stress appearing under conditions of differentiated NPK fertilization on carbohydrate and ascorbic acid contents in radish thickenings. The relations between aluminium content and nitrogen, phosphorus and potassium concentration in the substrate observed throughout plant vegetation season affected carbohydrate and ascorbic acid contents in radish thickenings. It was proved that with growth of Al the contents decrease of both compounds decreased. This drop was noted more clearly at a single NPK dose application. However, a double dose of nitrogen, phosphorus and potassium partly neutralized unfavourable effect on the plants. It was manifested by higher contents of ascorbic acid and carbohydrates in radish thickenings.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies