Celem przeprowadzonych badań była ocena zachowania się bakterii wskaźnikowych w osadach ściekowych pochodzących z oczyszczalni ścieków mięsnych. Sanitarno-higieniczna analiza badanych osadów surowych wykazała znaczne zanieczyszczenie bakteriologiczne, co dyskwalifikuje ich zagospodarowanie w środowisku przyrodniczym bez procesu utylizacji. Ustalono dla bakterii wskaźnikowych maksymalny czas przeżycia w badanych osadach: dla E. coli 9,66-9,77, Enterococcus faecalis 9,43-9,91 i dla pałeczek Salmonella spp. 5,88-5,97 miesiąca. Z przeprowadzonych badań wynika, że składowanie osadów w pryzmach nie gwarantuje w dostatecznym stopniu eliminacji skażeń biologicznych.
The aim of studied carried out was to assess the behaviour of indicator bacteria in the sludge from a meat processing sewage treatment plant. The sanitary and hygienic analysis of examined raw sludge showed considerable bacteriological contamination, what disqualified their management in natural environment without the utilization process. The maximum time of survival for indicator bacteria in examined sludge was established: for E. coli 9,66-9.77, for Enterococcus faecalis 9,43-9,91 and for Salmonella spp. bacilli 5.88-5.97 months. The studies carried out showed that the storage of sludge in piles does not sufficiently guarantee the elimination of its biological contamination.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00