Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany zawartości kwasu askorbinowego w liściach sałaty pod wpływem niklu w formie nieorganicznej i organicznej

Tytuł:
Zmiany zawartości kwasu askorbinowego w liściach sałaty pod wpływem niklu w formie nieorganicznej i organicznej
The changes of ascorbic acid content in lettuce leaves as affected by inorganic and organic nickel forms
Autorzy:
Molas, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806613.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 471, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych dotyczących wpływu niklu w formie nieorganicznej (tj. NiSO4₄·7 H₂O) i w formie kompleksów organicznych, tj. Ni(II)Glu (kompleks niklu z kwasem glutaminowym) i Ni(II)EDTA (kompleks niklu z kwasem etylenodwuaminoczterooctowym) na zawartość kwasu askorbinowego (KA) w liściach sałaty odmiany Jana. Nikiel w formie nieorganicznej oraz w formie Ni(II)Glu we wszystkich zastosowanych w badaniach koncentracjach (tj. 20, 40, 80 i 120 µmol·dm⁻³) powodował redukcję zawartości KA w liściach badanej odmiany sałaty, przy czym stopień redukcji zawartości KA był nieznacznie większy w roślinach rosnących na pożywce z dodatkiem Ni nieorganicznego w stężeniach 20-80 µmol·dm⁻³ niż Ni(II)Glu. Jednakże w stężeniu najwyższym z zastosowanych w badaniach, tj. 120 µmol·dm⁻³, nikiel w formie Ni(II)Glu w stopniu największym redukował zawartość KA w liściach sałaty. Niewielki wzrost zawartości KA w stosunku do roślin kontrolnych zanotowano tylko w liściach roślin rosnących w obecności niklu w formie Ni(II)EDTA w koncentracjach niskich (tj. 20-40 µmol·dm⁻³), natomiast w koncentracjach wyższych (tj. 80 i 120 µmol·dm⁻³) zawartość KA także przez tę formę niklu była redukowana, aczkolwiek w stopniu mniejszym niż przez nikiel nieorganiczny czy Ni(II)Glu.

The purpose of this work was to investigate the influence of inorganic nickel (i.e. NiSO4₄·7 H₂O) and organic nickel complexes i.e. Ni(II)Glu (glutamatonickelate complex) and Ni(II)EDTA (Ni(II)-ethylene-diamine-tetraacetace) in medium on ascorbic acid (AA) content in leaves of lettuce plants, Jana cultivar. The reduction of AA content was noted in leaves of lettuce plants supplied with inorganic nickel and Ni(II)Glu. The stimulation of AA content was observed in plants treated with Ni(II)EDTA in low concentrations, i.e. 20-40 µmol·dm⁻³, whereas in plants treated with high concentrations of Ni(II)EDTA (80-120 µmol·dm⁻³) the AA content was reduced.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies