Opisano izolację bakteryjnej galaktanazy, której wytwarzanie indukowano za pomocą arabinogalaktanu izolowanego z mąki sojowej. Charakterystyki oczyszczonego białka enzymatycznego dokonano w oparciu o galaktan otrzymany z włóknistej pozostałości z produkcji skrobii ziemniaczanej. Masa molowa enzymu wyznaczona za pomocą elektroforezy wynosiła około 40000Da, optimum pH 6,0, a temperatury 40° C. Mechanizm działania galaktanazy określono jako przede wszystkim typu endo. Enzym dość energicznie rozkładał preparaty ścian komórkowych jabłka i buraka cukrowego (odpowiednio 23,7 i 29,8% cukrów), uwalniając głównie galaktozę i uronidy, jednakże jego zdolności macerowania tkanek roślinnych były ograniczone.
Purification of a bacterial galactanase with soybean arabinogalactan as a triggering agent has been described. The purified enzyme protein was characterized with a help of potato galactan isolated from the fibre residue from the starch production. Molecular weight of the enzyme, determined by SDS electrophoresis was 40000Da, optimum pH 6.0, and optimum temperature 40° C. Mechanism of action was found to be mainly of an endo type. The enzyme decomposed apple and sugar beet cell wall preparations moderately well (23.7% and 29.8% of sugars, respectively), releasing predominantly galactose and uronides. Any effective maceration of a plant tissue by this enzyme would be doubtful.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00