Przeprowadzono badania chelatowania mikroelementów (Mn, Cu, Fe, Zn) przy użyciu EDTA, DTPA, HEEDTA i kwasu cytrynowego. Badania prowadzono w roztworach nawozowych zawierających sole nawozowe (fosforany amonu, fosforany potasu). Stwierdzono, że czynnikami ograniczającymi chelatowanie mikroelementów jest pH oraz obecność związków makroskładników nawozowych.
The investigation on complexing microelements (Mn, Cu, Fe, Zn) was carried out using chelating agents: EDTA, DTPA, HEEDTA and citric acid. The solutions of ammonium dihydrogen phosphate, di-ammonium hydrogen phosphate, potassium dihydrogen phosphate and di-potassium hydrogen phosphate were used in research. It was stated that pH and contents of macroelement salts in liquid fertilizers were the factors limiting chelation degree of the microelements.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00