Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chelaty mikronawozowe w roztworach zawierajacych makroskladniki nawozowe

Tytuł:
Chelaty mikronawozowe w roztworach zawierajacych makroskladniki nawozowe
Autorzy:
Hoffmann, J
Hoffmann, K.
Gorecka, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806345.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
chelaty
nawozy plynne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 2; 791-795
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania chelatowania mikroelementów (Mn, Cu, Fe, Zn) przy użyciu EDTA, DTPA, HEEDTA i kwasu cytrynowego. Badania prowadzono w roztworach nawozowych zawierających sole nawozowe (fosforany amonu, fosforany potasu). Stwierdzono, że czynnikami ograniczającymi chelatowanie mikroelementów jest pH oraz obecność związków makroskładników nawozowych.

The investigation on complexing microelements (Mn, Cu, Fe, Zn) was carried out using chelating agents: EDTA, DTPA, HEEDTA and citric acid. The solutions of ammonium dihydrogen phosphate, di-ammonium hydrogen phosphate, potassium dihydrogen phosphate and di-potassium hydrogen phosphate were used in research. It was stated that pH and contents of macroelement salts in liquid fertilizers were the factors limiting chelation degree of the microelements.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies