Przeprowadzono morfologiczne badania struktury ziemi do kwiatów KRONEN z dodatkiem włókien kokosowych. Zgłady jednostronne wykonano z próbek badanego materiału nieugniatanego i ugniatanego naciskami: 49,0 i 98,1 kN·m⁻². Wilgotność ziemi podczas przygotowywania próbek odpowiadała polowej pojemności wodnej i 50% polowej pojemności wodnej.
Oceniając strukturę badanej ziemi, należy stwierdzić, że najkorzystniejsza była tam, gdzie nie zastosowano nacisku i w przypadku ugniecenia naciskiem 49,0 kN·m⁻² próbki o wilgotności 50% polowej pojemności wodnej. Największe niekorzystne zmiany, przejawiające się całkowitym zniszczeniem struktury agregatowej, wystąpiły w następstwie ugniatania naciskiem 98,1 kN·m⁻² ziemi o wilgotności odpowiadającej polowej pojemności wodnej.
The morphological analysis of the structure of horticultural soil KRONEN with coconut fibre was carried out. Polished opaque blocks were prepared using material non-compacted and compacted with pressure of 49.0 and 98.1 kN·m⁻². Soil moisture during the sample preparation corresponded to the field water capacity and 50% of field water capacity.
It was found that the most beneficial properties were showen by non-compacted samples and the samples compacted with pressure of 49.0 kN·m⁻² at moisture of 50% field water capacity. The most unfavourable changes, related to the total aggregate structure destruction, appeared as a result of compacting soil with pressure of 98.1 kN·m⁻² at field water capacity.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00