Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość selenu w paszach gospodarskich z regionu Wielkopolski i jego wykorzystanie u loch

Tytuł:
Zawartość selenu w paszach gospodarskich z regionu Wielkopolski i jego wykorzystanie u loch
The content of selenium in farm feeds in the Wielkopolska region and its utilization in sows
Soderzhanie selena v mestnykh kormakh regiona Velikopol'shi i ego ispol'zovanie dlja svinomatok
Autorzy:
Frankiewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/806129.pdf
Data publikacji:
1989
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
selen
pasze
zyto
jeczmien
pszenica
owies
ziemniaki
przyswajalnosc
wymagania
Wielkopolska
lochy
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1989, 360
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The selenium content in 171 grain and 12 potato samples (silaged steamed potatoes) from various parts of Wielkopolska has been determined. The mean content of the selenium in grains has been found to be 0.361 mg (from 0.127 to 0.813 mg), and in potatoes 0.143 mg (from 0.113 mg to 0.186 mg) per one kilogram of dry matter. No distinct regional differences have been observed. The retention of selenium in sows was dependent upon farm feed storage time, vitamin E level as well as on the level of the selenium added in non-organic form.

Было определено содержание селена в 171 образце зерновых и 12 образцах силосованного и обработанного паром картофеля, взятых из различных районов Великопольши. Среднее содержание элемента в зерновых составило 0,361 мг (от 0,127 до 0,813 мг), а в картофеле 0,143 мг (от 0,133 до 0,186 мг) в 1 кг сухой массы не Обнаружено региональных различий. Ретенция селена у свиноматок зависела от периода хранения местных кормов, уровня витамина Е в кормовой дозе, а также от добавки элемента в неорганической форме.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies