Determination of the variability of bean seed mechanical features with a view to minimalizing losses during harvest Okreslenie zmiennosci cech mechanicznych nasion fasoli pod katem ograniczenia strat w procesie zbioru
The present work aims at determining bean seed resistance to mechanical resistance to mechanical damage in relation to moisture content. Another studied aspect was whether repeated wetting and drying of the plant mass as well as dessication could change resistance features of this plant. Two experimental stands were constructed, i.e. for static and for dynamic loading of bean seeds. Studies were conducted on three bean varieties that differed considerably in seed size.
Jednym z istotnych czynników wpływającym na odporność nasion na uszkodzenia mechaniczne jest wilgotność. Znajomość optymalnego przedziału wilgotności nasion, przy którym wykazują one maksymalną wytrzymałość jest decydująca przy wyznaczaniu terminu omłotu tej rośliny. Oprócz określania wpływu wilgotności nasion na ich wytrzymałość badano czy w wyniku kilkukrotnego nawilżania i przesuszania masy roślinnej oraz czy przez stosowanie zabiegu dysykacji dochodzi do istotnych zmian wytrzymałościowych nasion. W celu realizacji badań wykonano dwa stanowiska badawcze tj. do pomiarów obciążeń statycznych i dynamicznych nasion. Badania przeprowadzono na 3 odmianach fasoli, które zasadniczo różniły się wielkością nasion.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00