Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kriogeniczne przechowywanie nasion wybranych gatunkow roslin uzytkowych

Tytuł:
Kriogeniczne przechowywanie nasion wybranych gatunkow roslin uzytkowych
Autorzy:
Niedzielski, M
Puchalski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/805436.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
przechowywanie
zasoby genowe
rosliny uprawne
ciekly azot
nasiona
nasiennictwo
kriokonserwacja
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 463; 255-267
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
O możliwościach efektywnego zamrażania nasion roślin uprawnych w ciekłym azocie decydują parametry zamrażania takie jak: szybkość mrożenia i wilgotność nasion, a także budowa i skład chemiczny nasion. Spośród badanych gatunków nasion roślin uprawnych: motylkowych, zbóż, warzyw z rodziny baldaszkowatych w większości przypadków możliwe było zamrażanie w szerokim zakresie szybkości mrożenia i wilgotności nasion. Jednakże w odniesieniu do soi konieczne było określenie specyficznych warunków mrożenia, a dla żyta wyniki pokazały istnienie krytycznej zawartości wody w nasionach warunkującej efektywne zamrażanie tych nasion.

Effectiveness of crop germplasm storage in liquid nitrogen predominantly depends on the freezing parameters like the rate of freezing and seed moisture content. Also seed morphology and chemical composition play an important role. Among the investigated crop seed species of cereals, leguminous and vegetables, in most cases it was possible to freeze the seed samples within a wide range of freezing rate and seed moisture content. However, it was necessary to find the specific frezing parameters for soybean seed. Moreover, rye seed freezing experiment revealed an existence of a threshold water content in seeds affecting their effective cooling.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies