Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The content of micronutrients in potato (Solanum tuberosum L.) plants grown on cadmium contaminated soils

Tytuł:
The content of micronutrients in potato (Solanum tuberosum L.) plants grown on cadmium contaminated soils
Zawartość mikroelementów w roślinach ziemniaka (Solanum tuberosum L.) uprawianych na glebach zawierających kadm
Autorzy:
Losak, T.
Hlusek, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/805400.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
micronutrient content
potato
Solanum tuberosum
plant production
soil contamination
contaminated soil
cadmium
toxic substance
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 2
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Changes in the contents of some selected microbiogenous elements (Cu, Mn, Fe, Zn) in haulms and tubers, yield of tubers and content of nitrates in potatoes grown in soil contaminated with cadmium were evaluated in pot experiments. Under conditions of constant supply of N, P, and K, the natural cadmium reserve in soil (0.21 mg Cd·kg⁻¹) was adapted with supplements of Cd (NO₃)₂, to content of 0.4, 1, 2 and 4 mg Cd·kg⁻¹. Increasing Cd levels in soil showed an irregular effect on content of some microelements in potato plants of the Impala cv. As compared with all other variants, a statistically highly significant increase of Cu, Mn, Fe and Zn content in tubers was observed at the level of 1 mg Cd·kg⁻¹. In haulms, on the other hand, there was highly significant decrease in contents of Cu, Mn, Fe and Zn at the level of 2 mg Cd·kg⁻¹. As compared with tubers, a markedly higher content of all microbiogenous elements under study was found in the haulms. Content of Cd in potato haulms and tubers increased highly significantly with its increasing content in soil. Cadmium was accumulated above all in haulms where its content was several times higher than in tubers. The approved limits of Cd, Cu, Mn, Fe and Zn contents in potato tubers were not exceeded in any of our experimental variants. Increasing doses of cadmium did not influence the yield of tubers. Content of nitrates in tubers did not exceed the approved limit of 300 mg NO₃⁻·kg⁻¹ of fresh tubers in none of our experimental variants.

W doświadczeniu wazonowym badano zmiany zawartości wybranych mikroelementów (Cu, Mn, Fe, Zn) w łętach i bulwach, plon bulw i zawartość azotanów w ziemniakach uprawianych na glebie skażonej kadmem. W warunkach stałego zaopatrzenia w N, P i K naturalna zawartość (0,21 mg Cd·kg⁻¹) w glebie została podwyższona poprzez dodanie Cd (NO₃)₂ do poziomu 0,4, 1,0, 2,0 i 4,0 mg Cd·kg⁻¹. Wzrost koncentracji kadmu w glebie wykazał zróżnicowany wpływ na zawartość niektórych mikroelementów w roślinach ziemniaka odmiany Impala. Porównując wszystkie warianty, statystycznie istotny najwyższy wzrost zawartości Cu, Mn, Fe i Zn w bulwach stwierdzono na obiektach, gdzie uzupełniono kadm w glebie do poziomu 1 mg Cd·kg⁻¹. W łętach ziemniaczanych natomiast statystycznie istotny najwyższy wzrost zawartości Cu, Mn, Fe i Zn wystąpił wówczas, gdy zawartość kadmu wynosiła 2 mg Cd·kg⁻¹. W badaniach własnych wyższe koncentracje wszystkich mikroelementów stwierdzono w łętach ziemniaczanych niż w bulwach. Skażenie gleby kadmem nie wpłynęło natomiast na zmianę koncentracji tych składników w bulwach, a ich stężenie w tych częściach roślin nie przekroczyło dopuszczalnych zawartości w żadnym z obiektów doświadczalnych. Wzrastające dawki kadmu nie wpłynęły na plonowanie, przy czym metal ten kumulowany był głównie w łętach w ilościach kilkakrotnie wyższych niż w bulwach. Zawartość azotanów w bulwach nie przekroczyła dopuszczalnej ilości 300 mg NO₃·kg⁻¹. w świeżej masie w żadnym z obiektów doświadczenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies