Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ orientacji przestrzennej ziarna na kąt tarcia wewnętrznego mierzony metodą trójosiowego ściskania

Tytuł:
Wpływ orientacji przestrzennej ziarna na kąt tarcia wewnętrznego mierzony metodą trójosiowego ściskania
Vlijanie prostranstvennoj orientirovki zerna proby na ugol vnutrennego trenija, izmerjaemyj metodom trexosnogo szhimanija
Influence of the initial anisotropy of granular material on the angle of internal friction measured in triaxial compression test
Autorzy:
Horabik, J.
Molenda, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/805176.pdf
Data publikacji:
1988
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1988, 351
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Работа показывает результаты тестов трехосного сжимания проб зерна ржи. Особенное внимание обратили на процесс подготовки пробы для исследований. Пространственное расположение зерен в пробе описали 2 параметрами: плотностью упаковки и пространственной ориентировкой несферических зерен. В работе исследовали влияние начальной анизотропии пробы зерна ржи (вынужденной пространственной ориентировной зерен) на механические свойства. Результаты представили в виде зависимости отношения напряжений δ₁/δ₃ от угла между направлением ориентировки зерен и системой отнесения.

A series of triaxial compression tests on bulk rye grain was carried out. Because the mechanical characteristics of granular material depend on the spatial arrangement of solid particles and associated voids therefore special attention was paid to the process of sample preparation during the formation of the fabric. Spatial arrangement of particles in a sample can be described by two parameters: packing density and spatial orientation of non-spherical particles. Influence of the initial anisotropy of bulk rye grain (formed by forced spatial orientation of the grains in the sample) on their mechanical characteristics was investigated in this report. Results received were presented as the dependence of δ₁/δ₃ ratio on the angle between long axes of grains and the reference system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies