Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena owocow ogorka z uprawy na roznych keramzytach

Tytuł:
Ocena owocow ogorka z uprawy na roznych keramzytach
Autorzy:
Wozniak, W
Gapinski, M.
Kossowska, I.
Pirog, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/805013.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
uprawa roslin pod oslonami
ogorki
uprawa szklarniowa
keramzyt
wlasciwosci organoleptyczne
wlasciwosci fizykochemiczne
cechy morfologiczne
podloza uprawowe
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 466; 529-535
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było określenie cech morfologicznych, fizykochemicznych i organoleptycznych owoców ogórka z upraw w zależności od pochodzenia keramzytu i jego granulacji. Ogórki uprawiane były w szklarni nieogrzewanej, w cyklu wiosennym na podłożach o różnej granulacji keramzytu, z dwóch wytwórni, a mianowicie: polskiej firmy Embra Gniew Sp. z o. o. o granulacji 8 - 16 mm i 4 - 8 mm, oznakowane odpowiednio (G 8 - 16 mm) i (G 4 - 8 mm) oraz duńskiej firmy Fibo Exclary Polska o takiej samej granulacji 4 - 8 mm i 8 - 16 mm, oznakowane (F 4 - 8 mm) i (F 8 - 16 mm). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że według większości badanych wyróżników ogórki charakteryzowały się lepszą jakością z uprawy na podłożach o granulacji 4 - 8 mm niż 8 - 16 mm i to niezależnie od pochodzenia keramzytu. Ogórki z uprawy na keramzycie firmy duńskiej Fibo były gorsze w smaku w porównaniu do ogórków z uprawy na polskim keramzycie firmy Gniew.

The purpose of experiments was to determine the morphological, physicochemical and organoleptic features of cucumber fruits depending on the origin of keramsit and its granulation. The results showed that according to the majority of tested discriminants the cucumbers grown on the substrate of 4 - 8 mm granulation showed better quality than on that of 8 - 16 mm granulation irrespective of the keramsit origin. The taste of cucumbers grown on Danish Fibo co. keramist was worse comparing to the cucumbers grown on Polish keramsit from Gniew Co.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies