Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of plant height and leaf area on the process of real evapotranspiration of barley

Tytuł:
The influence of plant height and leaf area on the process of real evapotranspiration of barley
Wplyw wysokosci rosliny i powierzchni jej listowia na proces ewapotranspiracji rzeczywistej jeczmienia
Autorzy:
Musial, E
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804949.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
jeczmien
rosliny uprawne
wysokosc roslin
powierzchnia lisci
parowanie terenowe
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 419; 83-87
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During modelling the process of real evapotranspiration in basins used for agricultural purposes, there is a problem of differentiation of evapotranspiration value among the plants growing in a basin. Most of the time it is assumed, that meteorological factors (temperature, water vapour pressure, wind speed and sunshine duration) within a basin are the same and actually the only factors differing evopotranspiration among plants cultivated in basins are the plant height and the area of its foliage. These two factors were put by the author of this paper into the Shuttleworth-Wallace formula as function considering, this way, continuous growth of a plant and its leaf area.

Przy modelowaniu procesu ewapotranspiracji rzeczywistej jęczmienia uwzględnia się dwa czynniki, które wpływają na wielkość ewapotranspiracji roślin uprawianych w zlewni użytkowanej rolniczo. Są to wysokość rośliny i powierzchnia jej listowia. Do modelu wprowadza się je w postaci funkcji logistycznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies