Wpływ cech anatomiczno-morfologicznych ziarna pszenicy na stopień i charakter jego uszkodzeń w procesie zbioru kombajnowego Vlijanie anatomo-morfolo-gicheskikh priznakov zerna pshenicy na stepen i kharakter ego povrezhdenij v processe uborki kombajnom Influence of anatomical and morphological features of wheat grain on the degree and character of its damage
Предметом исследований было 9 сортов озимой пшеницы. Исследовали влияние таких факторов, как: масса 1000 зерен, содержание семенной оболочки и стекловидность. Повреждаемость убираемого зерна определили, приводя количество и характер повреждений.
Отметили, что анатомо-морфологические свойства пшеничного зерна, вытекающие из сортовых различий, оказывают существенное влияние на характер повреждений зерна.
The subject of the investigation was nine varieties of winter wheat. The following factors were investigated: mass of a thousand grains, contents of seed cover and glassiness. The susceptibility of the grain gathered to damage was designated by giving the number and character of the instances of damage noted.
It was found that the anatomical and morphological properties of wheat grain resulting from differences among varieties have significant influence on the character of grain damage.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00