Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of deformation speed and water potential on parameters of plant tissue critical resistance

Tytuł:
Influence of deformation speed and water potential on parameters of plant tissue critical resistance
Wplw predkosci deformacji i potencjalu wodnego na parametry wytrzymalosci krytycznej tkanek roslinnych
Autorzy:
Golacki, K
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804842.pdf
Data publikacji:
1993
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
tkanki roslinne
potencjal wodny
odksztalcenia krytyczne
fizjologia roslin
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1993, 399; 77-81
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of measurements of stresses and critical deformations, as well as the energy in the critical point for carrot root samples. The measurements were conducted by applying different deformation speeds in the range of 0.083 to 3.333 mm/s. The carrot roots were stored in a dry room for four days in order to differentiate their moisture content and water potential level. Water potential proved to be the parameter that strongly influenced the level of critical deformation. The adequacy of using the criterion of critical deformation for carrot roots in the range of high water potential values was confirmed.

W pracy przedstawiono wyniki pomiarów naprężeń i odkształceń krytycznych oraz enegii w punkcie krytycznym dla próbek korzeni marchwi. Pomiarów dokonywano stosując różne prędkości deformacji z zakresu od 0.083 do 3.333 (mm/s). Korzenie marchwi były przechowywane w suchym pomieszczeniu przez cztery dni w celu zróżnicowania zawartości wody i poziomu potencjału wodnego. Potencjał wodny okazał się parametrem silnie wpływającym na wartości odkształceń krytycznych. Potwierdzono adekwatność stosowania kryterium deformacji krytycznej dla korzeni marchwi w zakresie wysokich wartości potencjału wodnego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies