W pracy omówiono gospodarkę wodno-ściekową w małych zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego na wsi, w których powstaje ok. 25 m³ na dobę ścieków. Do zakładów tych zalicza się ubojnie i masarnie, mleczarnie i serownie, przetwórnie owoców, warzyw i marynat, zakłady drobiarskie i paszowo-utylizacyjne oraz cukrownie. Szczegółowo przedstawiono charakterystykę ilościową i jakościową ścieków oraz osadów ściekowych jak również sposoby ich unieszkodliwiania.
Paper describes water management and sewage treatment in small rural food processing plants producing ca. 25 m³ of sewage a day. These plants include slaughter houses and butchers', dairy and cheese plants, fruit and vegetable processing plants, poultry plants, fodder plants and sugar factories. Quantitative and qualitative characteristics of sewage and sludge and the methods of their disposal have been presented in details.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00