Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stan zakwaszenia i potrzeby wapnowania gleb w Polsce

Tytuł:
Stan zakwaszenia i potrzeby wapnowania gleb w Polsce
Autorzy:
Straczynski, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804653.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 467, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono stan zakwaszenia i potrzeby wapnowania gleb w Polsce w latach 1956 - 1993. Podstawę oceny stanowiły wyniki masowych badań agrochemicznych gleb przeprowadzonych dla potrzeb doradztwa nawozowego i opartych na analizie ok. 32 min próbek glebowych pobranych z powierzchniowej warstwy (0 - 20 cm) użytków rolnych. Stwierdzono, że stan zakwaszenia gleb w analizowanym okresie nie uległ znaczącej poprawie i nadal prawie 60% powierzchni użytków rolnych wykazuje odczyn bardzo kwaśny i kwaśny (pH<5,5) nieodpowiedni dla większości uprawianych roślin. Ponadto ok. 75% gleb wymaga przeprowadzenia systematycznego wapnowania o różnej intensywności (konieczne, potrzebne, wskazane i ograniczone), a pozostałe 25% powierzchni gleb można z tego zabiegu czasowo wyłączyć.

The paper presents the state of acidity and liming needs of the soils in Poland within the years 1956 - 1993. The estimation was based on results of large scale soils agrochemical investigations, conducted for fertilization advisory purposes. The examinations included 32 million soil samples taken from soil surface horizon (0 - 20 cm) of agricultural lands. Investigations showed that the soil acidification in analyzed period had not been significantly improved, and almost 60% agricultural lands still are of acid and very acid reaction (pH<5.5) what is unsuitable for the most of cultivated plants. Moreover, 75% soils need regular liming of various intensity (absolutely necessary, necessary, recommended and limited), while the remaining 25% do not need to be limed for the time being.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies