Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The sensitivity of roots to selenium in the conditions of differentiated pH medium

Tytuł:
The sensitivity of roots to selenium in the conditions of differentiated pH medium
Wrażliwość korzeni na selen w warunkach zróżnicowanego pH pożywki
Autorzy:
Hawrylak, B.
Szymanska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804617.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the experiment run in aquacultures, the influence of medium pH (4.5; 5.8; 7.5) on selenium toxicity (0; 50; 100 μmol Se・dm⁻³ medium) was examined in relation to two plant species roots i.e. maize (Zea mays L.) and sunflower (Helianthus annuus L.). Selenium was administered in the form of Na₂SeO₃・5 H₂O. Selenium introduction into a medium caused biomass fall and morphological and physiological changes of the root system in the studied species. Medium reaction exerted a significant impact on the selenium toxicity. Selenium concentration in root biomass increased with selenium level and pH value of medium. At the basic environment (7.5 pH) the plants showed a lot higher sensitivity to selenium than at pH 4.5 and 5.8, as expressed in formation of root physiological parameters (IT, biomass crop, adsorptive properties of root system).

W doświadczeniu, prowadzonym w kulturach wodnych, badano wpływ pH pożywki (4,5; 5,8; 7,5) na toksyczność selenu (0; 50; 100 μmol Se・dm⁻³ pożywki) w stosunku do korzeni dwóch gatunków roślin: kukurydzy (Zea mays L.) i słonecznika (Helianthus annuus L.). Selen podawano w formie seleninu sodowego (Na₂SeO₃・5 H₂O). Wprowadzenie selenu do pożywki u badanych gatunków powodowało spadek biomasy oraz zmiany morfologiczno-fizjologiczne systemu korzeniowego. Odczyn środowiska istotnie wpływał na toksyczność badanego pierwiastka. Stężenie selenu w biomasie korzeni zwiększało się wraz ze zwiększeniem dawki Se oraz wzrostem pH środowiska odżywczego. W środowisku zasadowym (7,5 pH) rośliny charakteryzowały się dużo większą wrażliwością na selen niż przy pH 4,5 i 5,8, co wyraża kształtowanie parametrów fizjologicznych korzeni (IT, plon biomasy, właściwości adsorpcyjne systemu korzeniowego).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies